SHANNAH IS REDACTRICE BIJ EEN NGO

Het is ijskoud maar zonnig als ik samen met Shannah Jongstra (30) uit Schaarbeek de grote poort van Damiaanactie openduw. Na een heel aantal vrolijke hallo’s van sympathieke collega’s stappen we Shannah’s bureau binnen, dat ze deelt met een aantal andere leden van het tweetalige communicatie-team. Mijn oog valt op verschillende stapeltjes papier, brochures en to-do lijstjes, mijn oor vangt vooral het ijverig getokkel op de toetsenborden op. En dan nu onze redactrice aan het woord!

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk ondertussen bijna een jaar als redactrice bij Damiaanactie, een Belgische ngo die lepra, tbc en leishmaniasis bestrijdt in 16 verschillende projectlanden. Alle Nederlandstalige teksten die door Damiaanactie worden gepubliceerd (op de website, in brochures, in rapporten en op social media) worden door mij geschreven of vertaald.

Oké. En wat houdt jouw job concreet in?

Ik begin meestal rond een uur of 9. Na mijn mails te hebben doorgenomen, kan ik beginnen schrijven. Waaraan hangt een beetje van de periode af. Dat kan het jaarrapport zijn (een verslag van wat Damiaanactie precies heeft verwezenlijkt in de projectlanden), het educatief project (een heel uitgebreid pakket voor scholen met, bijvoorbeeld dit jaar, lesbladen en oefeningen voor leerlingen over het werk van Damiaanactie in Nigeria en een bijhorend leskatern voor leerkrachten), campagneteksten voor de jaarlijkse actie, teksten voor onze website, nieuwsbrieven, Facebook en Instagram posts… Het is heel gevarieerd.

Tussendoor heb ik ook kleine redactievergaderingen met de webmaster en de Franstalige redactrice over wat we bijvoorbeeld op social media zouden kunnen posten. De teksten die mijn Franstalige collega schrijft moet ik ook vertalen, en vice versa. Verder neem ik ook deel aan vergaderingen met het hele communicatieteam over onze vooruitgang, plannen en eventuele moeilijkheden. Verder volg ik de grafische kant ook op, en sta ik dus in contact met drukkers, grafische bureaus en illustrators.

Heel leuk trouwens: eind maart mag ik 10 dagen lang naar Guinee op terreinmissie waar ik samen met een fotograaf verhalen ga sprokkelen van patiënten, medewerkers en dokter. Daar kijk ik al naar uit!

Wat vind je het leukste aan deze job?

Ik leer heel veel bij over de landen waar Damiaanactie werkzaam is, en over het werk dat zij doen. Het is heel boeiend wat daar allemaal gebeurt. Daarom, teksten over de projectlanden schrijven en herschrijven, dat vind ik het allerleukst.

Wat moet je goed kunnen als je redactrice wil worden?

Je moet goed kunnen schrijven, en zin hebben in een bureaujob natuurlijk. Goed met deadlines om kunnen gaan (last-minute werken dat lukt niet in deze job), zorgen dat je werk zich niet opstapelt en flexibel zijn (een tandje bijsteken als het heel druk is bv.). Je moet ook goed in team kunnen werken en goed georganiseerd zijn – omdat je zoveel verschillende dingen moet opvolgen mag je niks vergeten. Bij Damiaanactie moet je ook Frans kunnen.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Misschien het social media aspect. Likes genereren met 3 lijntjes tekst, en dat 3 keer per week…dat vind ik best moeilijk. Ik schrijf veel liever langere teksten.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als redacteur bij een ngo aan de slag te gaan?

Het is niet makkelijk om redactrice voor een ngo te worden, zulke jobs zijn er hier in België nu eenmaal niet veel. Ik zou daarom zeggen: schrijf zoveel mogelijk voor jezelf, zodat je je eigen stijl ontwikkelt en niet stroef wordt, en probeer ook alvast als vrijwilliger te schrijven voor één of meerdere ngo’s, dat staat goed op je cv. Zo heb ik zelf voor Amnesty International en Oxfam geschreven.

Hoe ben jij redactrice geworden?

Ik heb Journalistiek gestudeerd en heb eerst een verzameling van ander soort redactiewerk gedaan. Het heeft een aantal jaar geduurd voor ik eindelijk bij een ngo aan de slag kon. Misschien lukt het ook wel met Communicatiewetenschappen, maar met een diploma Journalistiek heb je wel een streepje voor.