Anthony Segovia (31) is een freelance personal trainer, en dat betekent dat je hem op allerlei verschillende plaatsen in Brussel aan het werk kunt vinden. De avond waarop ik foto’s ga nemen, heeft hij een duo-sessie opstaan in een kleine privé-fitness die zich in een omgebouwd winkelpand bevindt. Ik spot een hele verzameling aan gewichten, kettlebells, halterschijven, roeimachines, springtouwen, optrekstangen en ringen, maar ook twee gemotiveerde coachees (of ‘athletes’, zoals Anthony ze noemt) die af en toe goedlachs kreunen onder de pittige opwarming die Coach Anthony vandaag voor ze heeft voorzien. “Nice!” moedigt hij ze regelmatig aan, terwijl hij er tegelijk ook voor blijft zorgen dat ze de oefeningen correct blijven uitvoeren, en blijven volhouden. Multitasken heet zoiets, en jawel, dat kan deze enthousiaste coach duidelijk al goed.

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk nu zo’n 2,5 jaar fulltime als personal trainer. Daarvoor combineerde ik het ook al een tijdje met een andere job, maar zodra ik genoeg cliënten had om van mijn coaching te kunnen leven heb ik de sprong gewaagd.

En werk jij in dienst van een fitnessclub of als zelfstandige?

Ik ben zelfstandige. Ik werk deels met eigen klanten, maar heb ook een contract met de vaste coach van een fitnessclub hier in Brussel. Dat betekent dat je een soort “huur” betaalt om van de club gebruik te kunnen maken, en je diensten kunt aanbieden aan leden van die club. Heel voordelig, want dat geeft je visibiliteit en brengt dus veel nieuwe klanten op je pad.

Hoe ziet een werkdag er voor jou ongeveer uit?

Ik werk zo’n 5 à 6 dagen per week, meestal tussen 8 en 22u. Niet onafgebroken hoor, ik las tussendoor ook een paar uur pauze in.

Meestal sta ik op rond half 7. Soms train ik ’s morgens zelf een uurtje, maar tegen 8u ben ik altijd wel in de fitness te vinden en beginnen mijn coaching sessies. Dat kunnen privésessies zijn, maar ik train ook groepen. Een sessie duurt ergens tussen 30 minuten tot een uur.

Elke dag ziet er anders uit, maar meestal probeer ik tussen 13 en 17u vrij te houden om te eten, eventueel wat sessies voor te bereiden en toch ook een beetje te ontspannen voor de after-work sessies beginnen. Die lopen ongeveer van 17 tot 21u, en soms ook wel eens wat later.

De voorbereiding van een sessie, wat houdt dat precies in?

Op zondagavond maak ik altijd een weekplanning op. Wie zie ik wanneer, en waar moeten we op focussen? Ik werk voor elke cliënt een apart trainingsschema uit, want iedereen heeft zo zijn eigen doelstellingen. Tijdens ons intakegesprek gaan we samen naar die doelstellingen op zoek.

Als je bij mij komt trainen, moet ik eerst een goed idee hebben van hoe je leven eruitziet. Welk soort werk doe je, heb je kinderen, hoeveel uur slaap je per nacht – dat soort dingen, want je levensstijl gaat beïnvloeden hoe en wanneer je kunt gaan sporten. En hoewel ik geen voedingsdeskundige ben, bespreken we ook je eetgewoontes. Voeding speelt nu eenmaal een hele grote rol in de resultaten die je bij het sporten kunt behalen, dus ik probeer een paar algemene tips mee te geven als ik bv. zie dat er wel wat gezonder kan worden gegeten.

Tijdens onze eerste sessie ga ik ook kijken welk fitnessniveau je hebt, door dingen zoals conditie, mobiliteit, fysieke kracht, flexibiliteit en doorzettingsvermogen te testen.

Op basis van deze informatie, en in combinatie met de verwachtingen die een cliënt heeft, kan ik vervolgens een trainingsschema op maat uitwerken. Dat schema pas ik wekelijks aan.

Wat vind je het leukste aan je job?

De connectie die je met je cliënten kunt maken. Op den duur heb je echt een vertrouwensband met ze opgebouwd, en ben je naast coach ook vaak een vriend geworden. Dat vertrouwen is heel belangrijk…als ik zeg jij kan dat, die 100 kilo liften, dan gaan ze ook echt alles geven, omdat ze me vertrouwen. Zo help je iemand echt om zijn doelen te behalen. Dat geeft ook veel voldoening, om cliënten te zien evolueren en te zien dat ze fysiek en mentaal sterker worden.

Wat moet je goed kunnen als je personal trainer wil worden?

Geduld hebben. Meer geduld hebben heeft me echt geholpen bij deze job… Sommige mensen zijn niet makkelijk om te coachen, die krijgen oefeningen maar heel moeilijk onder de knie. Maar dan blijf ik volhouden tot ik de juiste manier heb gevonden om ze bv. die push up of die squat aan te leren. Mijn job is niet gewoon om je te laten zweten, maar om je juist te leren trainen. Uiteindelijk is het mijn bedoeling dat mensen ook zelfstandig, dus zonder coach, kunnen trainen.

Daarnaast moet je een harde werker zijn (naast het coachen zelf was ik lang heel actief op social media, om klanten te werven), uiteraard goed met mensen om kunnen en diplomatisch zijn.

Zijn er ook minder leuke aspecten?

Je kunt niet met iedereen een klik hebben, dat is nu eenmaal een feit. Maar af en toe heb je dus zo’n sessie, met iemand waarmee het niet klikt, en die vind ik best zwaar. Uiteraard doe je dan wel je best om het zo vlot mogelijk te laten verlopen, maar meestal verwijs ik die cliënten nadien door naar een coach die beter bij ze past.

Persoonlijk vind ik de “marketing” kant van de job ook moeilijk, dus zorgen dat mensen je weten te vinden en actief klanten werven. Ik sta niet zo graag in de belangstelling, dus zorgen dat je de aandacht trekt is soms moeilijk voor iemand zoals ik. Maar dat is vooral moeilijk als je net begint. Nu gaat het juist heel goed en krijg ik meer aanvragen dan dat ik tijd heb. Social media heeft hierbij geholpen, maar het gebeurt heel vaak via-via, dankzij mensen die het fijn vonden om bij mij te coachen en anderen dan doorverwijzen.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om personal trainer te worden?

Het is cliché, maar als je nog niet helemaal zeker weet wat je wil doen, wees dan niet bang om fouten te maken en probeer zoveel mogelijk verschillende dingen uit. Toen ik 18 was, ben ik bijna op straat beland, maar die periode heeft me gemaakt tot wie ik ben, en heeft me weerbaarheid gegeven. Ik heb toen dus allerlei jobs uitgeprobeerd (winkelbediende, ober, bouwvakker…) en kwam uiteindelijk tot het besef dat ik best goed ben in het uitleggen en delen van informatie.

Als je eenmaal coach bent moet je ook blijven bijstuderen. Lees artikels, blijf je bijscholen over de fitnesswereld, over biologie, etc. Grappig dat ik dat nu zeg, want tijdens het middelbaar was ik echt geen goeie student. Maar nu kan ik bv. gewoon uitleggen wat de rotatorenmanchet is, of hoe je vingers precies kunnen strekken en buigen (lacht).

Hoe ben jij personal trainer geworden?

Op mijn 15e ben ik van de Filippijnen naar België verhuisd. Zoals ik al vertelde, volgden toen een paar moeilijke jaren en heb ik mijn middelbaar niet afgemaakt. Naast de verschillende jobs die ik deed, begon ik mijn eigen interesse in fitness steeds serieuzer te nemen. Rond 2017 had ik een aantal eerste certificaten behaald, en eind 2017 ging ik parttime als coach aan de slag. Sinds september 2018 werk ik fulltime als coach. Momenteel ben ik ook nog bezig met het behalen van mijn internationaal coaching-diploma.

 

De Instagram van Anthony vind je hier: @fnc_fitness

10/07/2020

Anthony draagt dit interview op aan zijn vader, Edwin Aberin, die eind september 2020 op 51-jarige leeftijd onverwacht kwam te overlijden. Anthony: “Mijn vader was mijn grote voorbeeld. Hij leerde me dat familie altijd op de eerste plaats komt, en hoewel hij op het eerste zicht streng overkwam, was er niemand zo lief en zorgzaam als hij.”