Op een steenworp van Geel ligt Toro, waar ik een bezoek breng aan de 31-jarige Leen Leurs. De boekhoudafdeling is ongeveer zoals ik me had voorgesteld: een aantal grote bureaus gezellig bij elkaar, omgeven door dossierkasten en her en der bezaaid met opgeruimde stapeltjes papieren, mappen en rekenmachines.

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk al bijna 10 jaar als boekhouder. De eerste vijf jaar bij een klein boekhoudkantoor, en ondertussen werk ik ook al bijna vijf jaar op de boekhoudafdeling van Toro in Oevel, da’s een groot, internationaal bedrijf dat grasmaaiers en irrigatiesystemen verkoopt.

Wat doet een boekhouder, kort samengevat?

Als boekhouder verwerk je de inkomsten en uitgaven van een bedrijf of zelfstandige, zodat de overheid daar een overzicht van heeft.

Oké. En wat houdt jouw job concreet in?

Omdat ik voor zo’n groot bedrijf werk, gaat het grootste gedeelte van de dag naar het inboeken van onze aankoopfacturen en de bank, dat zijn de betalingen die we van onze klanten ontvangen. Dat inboeken gebeurt met SAP, een speciaal computerprogramma waarmee je alle informatie ingeeft. Je moet er telkens voor zorgen dat alles op de juiste rekening wordt ingeboekt.

Verder moeten we ook elke maand de BTW-aangifte, de IC listing (het aangeven van alle verkochte goederen binnen Europa) en de Intrastat-aangifte (statistische gegevens over verkochte goederen) indienen.

Sinds vorig jaar mag ik de belastingsbrief van het bedrijf ook mee opstellen, dat vind ik heel leuk. Daar moet je sommige rekeningen wat meer voor gaan uitpluizen, dus daar ben je wel een paar weken mee bezig.

Wat vind je het leukste aan deze job?

De belastingsbrief vind ik het allerleukste. Facturen inboeken kan na een tijdje wat eentonig worden, maar bij het opstellen van de belastingsbrief moet je meer dingen gaan uitzoeken, problemen oplossen en fouten vinden. Daarover overleggen met mijn collega’s en een beetje meer puzzelen, dat doe ik echt graag.

Wat moet je goed kunnen als je boekhouder wil worden?

Je moet goed met getallen kunnen omgaan, het ook leuk vinden om met cijfertjes te werken. Goed kunnen tellen hoeft niet per se, ik gebruik voor alles mijn rekenmachine (lacht). Nee maar je moet wel een beetje logisch inzicht hebben.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Goh, ik kan niet meteen iets bedenken… Ik ben heel tevreden met mijn huidige job. Toen ik nog voor het boekhoudkantoor werkte was mijn job veel meer stresserend, om de zoveel maanden moesten er deadlines gehaald worden. Dat moet nu ook, maar bij een bedrijf kun je je werk beter spreiden vind ik. Ik werk nu elke dag ongeveer van 8 tot 4, dat vind ik fijn. Ook qua loon zit je bij een groot bedrijf beter dan bij een klein boekhoudkantoor.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om boekhouder te worden?

Ga ervoor! En als het je leuk lijkt om zelfstandig boekhouder te worden, zou ik zeggen haal dan meteen ook je nummer. (Dan moet je een extra examen afleggen en stage lopen bij het BIBF, waarna je als erkend boekhouder je eigen klanten en dossiers mag beheren.)

Hoe word je boekhouder?

Zelf heb ik Accountancy en Fiscaliteit gestudeerd, als die studie nog bestaat dan lijkt me dat de beste optie.

 

 

18/11/2016