MICHAËL EN PETER ZIJN LIJNVERANTWOORDELIJKEN IN EEN CHOCOLADEFABRIEK

Of ik op bezoek wilde komen in een chocoladefabriek? Dat hoef je mij geen twee keer te vragen. Hoewel ik Charlie and the Chocolate Factory misschien wel 100 keer heb gezien, vermoedde ik al dat de kans op een heuse chocoladewaterval vandaag vrij klein zou zijn. Toch is Kim’s Chocolates in Tienen een indrukwekkende fabriek: enorme productiehallen waar de geur van chocolade je tegemoet waait, torenhoge, metalen vaten (jawel – vol chocolade), lange productielijnen waarbij honderden repen van de band vliegen en talloze werknemers in het wit, die mij vriendelijk toeknikken – waaronder
Michaël Vanruymbeke (43) en Peter Taverniers (34), die net staan te sleutelen aan een productielijn als ik (inclusief haarnetje, overjas, hand- en overschoenen) kom aangewandeld.

Wat doen jullie, en hoe lang al?

Wij werken als lijnverantwoordelijke van een viertal productielijnen hier bij Kim’s Chocolates, een van de grootste chocoladefabrikanten in België en de grootste exporteur naar de VS en Canada.  Michaël werkt hier al zo’n 5,5 jaar, Peter bijna 5 jaar.

Wat doet een lijnverantwoordelijke precies?

Je bent verantwoordelijk voor het volledige productieproces van de chocolade, gaande van de voorbereiding tot het moment dat de inpakkers het overnemen. Er komt enorm veel bij kijken, niet alleen wat betreft het maken van de chocolade, maar ook op vlak van coördinatie en communicatie. Een job waar je je hoofd echt moet bijhouden.

Klopt het dat jullie in shiften werken?

Dat klopt: de vroege en de late. Als je de vroege hebt, werk je van 6-14u. Soms moet je ook voor de opstart van de lijn zorgen. Dat vraagt extra voorbereiding, dus dan begin je al om 4u30. Als je de late hebt, dan werk je van 14-22u. Daarnaast zijn er ook nog onze collega’s van de vaste nachtploeg.

Oké. Kun je een beeld proberen schetsen van een typische werkdag?

Op één bepaalde productielijn worden verschillende soorten chocolade gemaakt; elke soort chocolade vraagt een andere bewerking. De productielijnen verschillen ook onderling; zo wordt aan de ene bv. tabletten gemaakt, en aan de andere bv. pralines. Je werk zal dus verschillen naargelang de lijn waaraan je staat, en naargelang de planning.

In principe begin je altijd met een overdracht, waarbij de collega van wie je het overneemt je op de hoogte brengt van hoe de vorige shift verlopen is en wat er nog moet gebeuren.

Er komen telkens een heel pak voorbereidingen aan te pas, maar een van de belangrijkste is toch steeds het temperen van je chocolade (d.i. het op de juiste temperatuur brengen). Dit verschilt niet alleen naargelang de soort chocolade, maar ook naargelang de soorten inclusies (bv. hazelnoten, zeezout, stukjes fruit…) en de vullingen (bv. marsepein, kokos, praliné, karamel…).

Daarnaast moet je allerlei berekeningen maken (de juiste hoeveelheid chocolade, de juiste hoeveelheid inclusies), zorgen dat ook de andere ingrediënten de juiste temperatuur hebben, dat de spuitkoppen de juiste temperatuur hebben, je moet de frigo’s nakijken, emmers en karren klaarzetten, de technische dienst inlichten en bijstaan bij een panne, verpakkingen, data en lotnummers dubbelchecken, stalen maken en controleren, af en toe eens een band schoonvegen, de mensen die de vullingen maken op tijd verwittigen, de poetsdienst op tijd verwittigen, met de inpakverantwoordelijke overleggen, spuitkoppen en spuitplaten monteren en demonteren…

Het overschakelen naar een andere soort chocolade kost niet alleen tijd, maar vraagt ook extra denkwerk. Van puur naar melk naar wit gaat sneller dan omgekeerd bijvoorbeeld, en omwille van allergenen is het eenvoudiger om over te schakelen van chocolade met hazelnoten naar chocolade met nougat dan omgekeerd… Je moet vooruit kunnen denken, dat is heel belangrijk bij deze job.

Wat vinden jullie het leukst aan jullie werk?

Michaël: Het feit dat het een gevarieerde job is, zowel wat betreft de producten die we maken als de verantwoordelijkheden die we hebben. Ik vind het ook plezant dat ik zoveel contact met mijn collega’s heb.

Peter: Ja, het feit dat je zelfstandig kunt werken en veel verantwoordelijkheid krijgt, dat houdt het uitdagend.

Wat moet je goed kunnen als je lijnverantwoordelijke wil worden?

In de eerste plaats moet je de juiste mentaliteit hebben. Er komt zoals je ziet heel veel bij kijken, dus je moet vooral iemand zijn die dat allemaal wíl leren. Interesse in chocolade hebben natuurlijk ook. Verder moet je flexibel zijn, goed kunnen communiceren, en een beetje technisch inzicht hebben.

Het is niet simpel, maar daar groei je in mee he. Je krijgt sowieso een hele uitgebreide opleiding (1-2 jaar) als je hier begint. Ervaring in de voeding is altijd een pluspunt maar daarom geen must… Wij hebben collega’s die vroeger gewerkt hebben als autoverkoper, magazijnier, bankier, fietsenmaker, kok… ’t Is vooral de wilskracht die telt.

Zijn er ook minder leuke aspecten?

Michaël: Het is een intensieve job – lichamelijk, maar vooral mentaal, omdat er zoveel dingen zijn waar je aan moet denken. Als ik ’s avonds naar huis ga ben ik echt wel moe.

Peter: Ik heb lang in een bakkerij gewerkt en dacht vroeger altijd dat ik nooit in een fabriek zou kunnen werken. De recepten en bereidingen liggen hier vast he, dus je kunt je creativiteit niet echt gebruiken. Maar je krijgt er wel iets voor in de plaats: ik moet nu nooit meer ’s nachts of op feestdagen werken, en ben elk weekend thuis.

Welk advies zou je geven aan iemand die ook wel als lijnverantwoordelijke zou willen werken?

Gewoon proberen – en blijven volhouden. Er komt veel op je af, maar als je ervoor openstaat en je een beetje wilskracht hebt, dan kom je er wel.

Hoe zijn jullie lijnverantwoordelijke geworden?

Michaël: Ik heb hiervoor 13 jaar in een industriële bakkerij gewerkt.

Peter: Ik heb eerst 15 jaar als bakker/patissier gewerkt voor ik hier aan de slag ging.

 

02/04/2019