VINCENT EN OLIVIER ZIJN GRAFISCH ONTWERPERS

Vincent Losson (38) en Olivier Gillard (40) uit Brussel vormen samen het creatief designduo BOLD. De kans is groot dat je al bekend bent met hun werk; zo ontwierpen zij onder andere die ene (nu al) iconische albumhoes voor Belgische artiest Stromae.

Wat doe jullie, en hoe lang al?

Olivier: Wij zijn grafisch ontwerpers. Sinds 2010 werken we samen, toen hebben we BOLD opgericht.

Vincent: Daarvoor waren we ieder al op ons eigen houtje met design bezig, maar het leek ons een goed idee om onze creatieve krachten te bundelen.

En wat doet een grafisch ontwerper precies?

Olivier: Kort samengevat moet je ideeën creatief vormgeven en ervoor zorgen dat het geheel er goed uitziet. Het is heel uiteenlopend, gaande van logo’s ontwerpen tot verpakkingen vormgeven en advertenties creëren. Vrijwel alles gebeurt met de computer, al werken we ook regelmatig op basis van schetsen.

Wat houdt jullie job concreet in? Hoe ziet een gewone werkdag eruit?

Vincent: Het is moeilijk om een ‘gewone werkdag’ te beschrijven want iedere dag is anders, zeker als zelfstandige. Maar goed, vandaag bijvoorbeeld heeft Universal (grote internationale platenmaatschappij) ons gecontacteerd met de vraag of we de hoes voor het album en de eerste single willen ontwerpen voor een van hun nieuwe artiesten. Verder worden we vaak ook gevraagd om de grafische identiteit voor een bedrijf te ontwikkelen. Concreet vertaalt zich dat in het ontwerpen van een logo, visitekaartje, briefpapier…

Het hangt een beetje van de sector af. Zo zal een restaurant ons eerder vragen om het menu of een uithangbord te ontwerpen. Filmposters hebben we ook al gemaakt, zelfs al een videoclip of twee. We ontwikkelen lettertypes, ontwerpen de motieven voor kledij…

Olivier: Packaging voor producten wordt ons ook wel eens gevraagd. (Zo heeft BOLD onlangs Belgisch ijsmerk Sikou in een nieuw jasje gestoken.)

Wat vind je het leukste aan deze job?

Vincent: Voor mij persoonlijk is dat het eindresultaat. Eens al het werk af is en we het op Instagram of in de winkel zien verschijnen… Het is leuk dat we dan trots op ons werk kunnen zijn.

Olivier: Vind ik ook. Het leukste is om je creatie tot leven zien komen; het is dan niet meer van jou, maar van iedereen.

Wat moet je goed kunnen als je grafisch ontwerper wil worden?

Vincent: Je moet een zeker gevoel voor het visuele medium hebben denk ik… een interesse in de beeldende kunst in het algemeen, van film- tot schilderkunst. Volgens mij moet je vooral gepassioneerd zijn, dan kom je er wel.

Olivier: Ja, je moet nieuwsgierig zijn.

Hoor je zelf dan niet goed te kunnen tekenen?

Olivier: Dat helpt wel hoor.

Vincent: Maar da’s niet het allerbelangrijkste denk ik. Ik was vroeger zelf niet eens goed in tekenen…Het draait niet perse om talent. Het is niet zo moeilijk om grafisch ontwerper te worden. Om succesvol te zijn moet je het gewoon écht, écht willen.

En wat zouden jullie zelf de moeilijkheden van het vak noemen?

Olivier: Soms lukt het maar niet om het beeld dat je in je hoofd hebt op papier (of op het scherm) te krijgen, en moet je telkens weer opnieuw beginnen. Dat kan heel frustrerend zijn.

Vincent: Het komt er uiteindelijk ook altijd op neer dat je de klant tevreden moet stellen: hij heeft het laatste woord. Dat mag je niet vergeten, en daar moet je toch een zekere bescheidenheid voor hebben. Je eigen smaak moet je soms achterwege kunnen laten.

Welk advies zouden jullie geven aan iemand die overweegt om grafisch ontwerper te worden?

Vincent: Je moet gedisciplineerd zijn, en aan zelfstudie doen. Nieuwsgierig zijn en altijd willen bijleren, en er elke dag mee bezig zijn. Boeken lezen, opzoeken op het internet, lettertypes ontwerpen, foto’s nemen…

Olivier: En je eigen projecten opstarten.

Vincent: Ja, alvast op zoek gaan naar klanten. Ik ben op mijn veertiende begonnen toen een DJ me vroeg om cassettehoesjes voor hem te ontwerpen. Dat vond ik echt geweldig.

Laatste vraag. Hoe word je grafisch ontwerper?

Vincent: Je zou zoiets als Grafische Vormgeving kunnen studeren bijvoorbeeld, maar er bestaan ook genoeg autodidacten. Volgens mij is passie het belangrijkste.

 

 

 

De website van BOLD vind je hier: www.boldatwork.com

 

30/09/2016