Als ik het appartement van Ronald Meeus (43) uit Diest binnenstap, ontdek ik zowaar een walhalla aan gameconsoles, videogames, actiefiguurtjes en stapels (en stapels) notitieboekjes. Dat heb je zo, als gamesjournalist. Ronald werkt als freelancer en schrijft onder andere voor De Morgen, 9lives, Data News en Knack. Zijn huiswerk die avond? Dishonored 2 spelen.

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk al bijna 19 jaar als journalist, en schrijf voornamelijk over games. Na jaren vast in dienst te hebben gewerkt op verschillende redacties werk ik ondertussen al bijna negen jaar als freelance journalist, en dat bevalt me prima.

Wat houdt jouw job als freelance journalist concreet in?

Een artikel schrijf je in een drietal fases: eerst ga je zelf op zoek naar nieuws, onderwerpen en interessante invalshoeken die je opvallen, en die spit je dan een beetje uit tot je een concreet idee hebt.

Vervolgens ga je dat idee ‘pitchen’ aan een redactiechef of een hoofdredacteur van een krant, tijdschrift of website.

Als ze je idee goed vinden, dan ga je het onderwerp verder uitspitten, door o.a. informatie op te zoeken op internet en een aantal deskundigen te interviewen voor de nodige externe kennis. En als je daarmee klaar bent, dan wordt het artikel geschreven en afgewerkt.

Af en toe komen opdrachtgevers ook wel eens met bestaande ideeën bij je aankloppen, maar over het algemeen moet je absoluut zelf ideeën kunnen ontwikkelen, dat is je kracht als journalist.

Wat vind je het leukste aan deze job?

Aan de job zelf vind ik het leuk om bezig te kunnen zijn met het uitzoeken en uitwerken van onderwerpen die mij boeien, en om daar slimmer over te worden.

Wat het freelancen betreft hou ik vooral van de vrijheid. Zo kun je eigen onderwerpen kiezen en uitwerken, terwijl je op een redactie vaak bezig bent aan de ideeën van iemand anders. Ook heb je als freelancer in mijn ogen meer work-life balance, je deelt je eigen dagen in. Je kunt bovendien overal vandaan werken, meer dan een pc, telefoon, pen en papier heb je niet nodig. Als ik op reis ben, bijvoorbeeld, probeer ik vaak onderweg al wat te tikken.

Ga je vaak op reis voor je werk?

Toch wel, dat zijn meestal reizen georganiseerd door de PR afdeling van gamebedrijven. Zo kunnen ze je al een voorsmaakje van een game bieden, of krijg je de kans om een aantal mensen uit het creatieve team te interviewen. Da’s makkelijk voor hen, maar ook makkelijk voor mij, want dan moet ik hen niet steeds vanop afstand lastigvallen om een gesprek.

Wat moet je goed kunnen om journalist te worden?

Nieuwsgierig zijn, da’s nummer één. Puur praktisch gezien moet je verder óf goed kunnen schrijven, óf goed op camera pakken. Tegenwoordig moet je ook een beetje bedreven zijn in online kanalen…een verhaal kunnen vertellen op Snapchat en Instagram bijvoorbeeld. En tot slot moet je vasthoudend en kritisch zijn.

Wat moet je overhebben voor deze carrière?

Je moet toch een beetje flexibel zijn. Het is geen nine to five job, dus lange dagen en weekendwerk zijn niet uitgesloten. Zeker op een redactie heerst er een moordend ritme. Je moet ook bereid zijn om ineens in een onderwerp te duiken, en vaak weet je vandaag nog niet wat je morgen gaat doen.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om journalist te worden?

Wees nieuwsgierig, bij de minste vraag die bij je opkomt: even opzoeken. Veel lezen, en je Nederlands blijven onderhouden.

Hoe word je journalist?

Journalist kun je eigenlijk met elk soort bagage worden… je hoeft niet per se journalistiek te studeren. Tien procent van de vaardigheden die je hebt als journalist leer je op school, de rest leer je allemaal on the job.

 

 

10/11/2016