Anicée Etemadi (30) woont en werkt in Brussel en ontvangt me in haar atelier aan de Kruidtuin. Het is er klein maar gezellig; overal waar ik kijk liggen tangetjes, stukjes schuurpapier, oorbelletjes, ringetjes en allerlei dingetjes.

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik ben juweelontwerpster, daar ben ik nu ongeveer een jaar of vijf mee bezig. Vroeger heb ik fotografie gestudeerd en dat vond ik ook wel leuk, maar het was niet helemaal mijn ding. Daarom besloot ik op een gegeven moment juweelontwerp te gaan bijstuderen en dat was wél de juiste keuze.

Wat houdt je job concreet in?

Je begint met het ontwerpen zelf. Ik teken eerst een hele collectie uit, dus een selectie oorbellen, ringen, kettingen en armbanden die bij elkaar horen. Daarna ga ik kijken of ze wel allemaal draagbaar zijn, en of ze vanuit technisch standpunt mogelijk zijn – of ze niet te zwaar zijn bijvoorbeeld.

Vervolgens maak ik een prototype, en als ik daar tevreden over ben maak ik de mal voor het uiteindelijke juweel. Met die mal kan ik dan naar de smelterij om de juwelen in zilver of goud te laten maken, en indien nodig breng ik daarna nog een bezoek aan een edelsteenzetter.
Dan is je collectie af en moet je contact opnemen met winkels om ze te verkopen.

Wat vind je het leukste aan deze job?

Het eindresultaat, sowieso, maar als ik zou moeten kiezen tussen het ontwerpen of het maken van de juwelen dan verkies ik het ontwerpen zelf.

Wat moet je goed kunnen als je juweelontwerper wil worden?

Het is een beroep waar je veel geduld voor moet hebben. Het is echt old school, vooral het fabriceren is een ontzettend traag proces. Maar dat geduld leer je wel hoor, ik ben zelf totaal niet geduldig en mij lukt het ook.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Je moet je mouwen opstropen en je handen vuilmaken…je ademt stoffige lucht in, werkt met zuren en andere gevaarlijke stoffen. Niet dat het echt een gevaarlijk beroep is of zo, maar je moet er wel rekening mee houden. Verder moet je het ook écht niet voor het geld doen; voor zover ik weet kan niemand leven van enkel en alleen een juwelenlijn.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om juweelontwerper te worden?

Loop zeker stage bij iemand die je de knepen van het vak wil leren, da’s de beste en snelste leerschool.

Hoe word je juweelontwerper?

Je kunt juweelontwerp studeren of je zou bij iemand in de leer kunnen gaan, al beschik je dan best wel al over een zekere basiskennis.
De juwelen van Anicée kun je hier bekijken: www.anice.be

 

28/10/2016