PIETER EN STIJN ZIJN STABILITEITSINGENIEURS

Enig idee wat een stabiliteitsbureau precies doet? Ikzelf in ieder geval (nog) niet als ik aanbel bij Stabilogics in Kampenhout, en ik ben dan ook benieuwd wat er mij vandaag te wachten staat. Een relatief klein kantoor, zo blijkt, waar de meeste tafels bedolven liggen onder de technische plannen, en waar mensen geconcentreerd achter dubbele computerschermen aan het werk zijn. Ik mag sympathieke ingenieurs Pieter Ottevaere (39) en Stijn Jespers (36) vandaag even lenen, die mij (ondanks hun razend drukke planning) met plezier helder en geduldig uitleggen wat zij hier elke dag doen:

Wat doen jullie, en hoe lang al?

Pieter : Wij werken hier bij Stabilogics als stabiliteitsingenieurs. Ik werk hier nu 16 jaar.

Stijn : En ik 10 jaar.

Ok. Hoe zouden jullie de job als stabiliteitsingenieur kort omschrijven?

Kort samengevat berekenen wij welke structuur nodig is om een gebouw recht te houden. Het is een job waar veel rekenwerk bij komt kijken.

Meestal baseren wij ons op de plannen van een architect. Met behulp van speciale computerprogramma’s maken wij dan (op basis van de omvang van een project en het materiaal dat gebruikt wordt) onze berekeningen en technische tekeningen.

Deze tekeningen worden vervolgens verder uitgewerkt door bouwkundig tekenaars tot de gedetailleerde plannen die uiteindelijk door aannemers op de werf worden gebruikt.

Kun je een concreet voorbeeld geven?

Stel ze willen een betonbouw maken. Wij berekenen dan hoe dik het beton moet zijn en hoeveel wapening erin moet. Of, als het om een stalen gebouw gaat, dan berekenen wij bv. hoe groot en dik de stalen profielen moeten zijn om stabiel te zijn en niet te ver door te buigen.

Momenteel zijn we bv. bezig aan een simpel platform in Canada dat buiten gaat komen te staan, waar een filter op komt waar mensen langs moeten kunnen lopen.

Eerst krijgen we een plannetje van hoe het er ongeveer mag gaan uitzien. Die structuur geven wij dan in ons programma in, gevolgd door de mogelijke belasting: zo weegt de machine zelf 10 ton, er komt wind tegen, er kan sneeuw op vallen, we moeten ook met aardbevingslasten rekening houden…

Wat we dan eigenlijk willen bepalen is bv. deze stalen kolom, moet die 20 cm breed of 80 cm breed zijn? Hoe sterk moet die zijn om stabiel te zijn? En zo overloop je vervolgens de hele structuur. Het werk is een combinatie van je eigen inschattingen en de berekeningen van het programma.

Voor welk soort projecten maken jullie berekeningen?

Vooral industriegebouwen in staal en beton, dus grote winkels, fabrieken, garages met kantoren… Maar het is echt heel gevarieerd, dus we berekenen ook woningen en appartementsblokken, hebben het uitvoeringsontwerp voor het voetbalstadium van KV Mechelen gemaakt en hebben zelfs aan een grote draak voor op Tomorrowland gewerkt.

Hebben jullie ook nog andere taken?

Het is ook een job waar veel klantencontact bij komt kijken; wij overleggen namelijk heel vaak met aannemers, architecten en bouwheren, maar hebben ook contact met arbeiders op de werf en met andere controlebureaus. Je moet dus ook goed met allerlei soorten mensen kunnen communiceren.

Tot slot gaan we soms ook op werfbezoek om te controleren of hetgeen wij berekenen ook in werkelijkheid wordt uitgevoerd zoals het op de plannen staat.

Pieter : Daarnaast is het ook mijn verantwoordelijkheid om offertes op te stellen en de planning van ons team op te maken.

Wat vinden jullie het leukste aan jullie job?

Het is een job waar je graag voor moet rekenen en dat is voor ons allebei zeker het geval; wij zijn echt graag met getalletjes bezig.

Ook de variatie is heel leuk, niet alleen dat je aan verschillende soorten projecten tegelijk bezig bent, maar ook dat het rekenwerk bv. wordt afgewisseld door klantencontact. De hoeveelheid afwisseling hangt wel een beetje af van het bureau waar je terechtkomt, maar hier bij Stabilogics is dat in ieder geval zeker een feit.

Wat moet je goed kunnen als je stabiliteitsingenieur wil worden?

Je moet sowieso goed zijn in wiskunde, maar je moet ook een beetje ruimtelijk inzicht hebben. Het is niet omdat je goed bent in rekenen dat je daarom bv. ook overzicht hebt op de structuur.

Hoe weet je eigenlijk of je over ruimtelijk inzicht beschikt?

Goeie vraag… ik denk spontaan aan mensen die moeilijk doen over het in elkaar steken van IKEA meubels; ik snap niet wat het probleem is, dat is zo eenvoudig! Als je zulke plannetjes niet kunt lezen heb je misschien niet zoveel ruimtelijk inzicht (lacht).

Wat vinden jullie dan weer minder leuk?

De werkdruk is enorm hoog; dat is nu eenmaal eigen aan de bouw. Alles moest bij wijze van spreken gisteren al af zijn. Je bent altijd aan meerdere projecten tegelijk bezig, en werkt steeds in functie van hetgeen het meest dringend is. De planning waar je ’s morgens aan begon ziet er daarom ’s avonds altijd anders uit, want er komen vrijwel altijd dringende zaken tussen. Soms is dat best vervelend, maar langs de andere kant blijft het zo wel spannend. Liever zo dan dat het te rustig is… Maar goed, het is dus niet altijd makkelijk om daar een evenwicht in te vinden.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als stabiliteitsingenieur aan de slag te gaan?

Tijdens het eerste jaar Ingenieurswetenschappen wordt alle wiskunde die je in het middelbaar hebt gezien herhaald. Maar als je in het middelbaar een richting met weinig wiskunde hebt gekozen, wordt het nadien heel intensief om alles in te halen dat je gemist hebt. Des te meer wiskunde je op voorhand dus al hebt gezien, des te makkelijker.

Hoe zijn jullie stabiliteitsingenieur geworden?

Pieter is afgestudeerd als burgerlijk ingenieur, Stijn als industrieel ingenieur. Beide richtingen zijn een goede voorbereiding op deze job, maar de studies burgerlijk ingenieur zijn meer theoretisch, terwijl industrieel ingenieur meer praktijkgericht is.  Pieter : Ik heb dan ook nooit stage mogen lopen…  Stijn : Maar jij hebt meer achtergrondkennis, dat vind ik dan weer een groot voordeel.

Voor beide ingenieurs is dit hun eerste job.

23/10/2018

Misschien iets voor jou?

Volg de links hieronder en kom meer te weten over de opleidingsmogelijkheden om zelf stabiliteitsingenieur te worden: 

Burgerlijk Ingenieur

Industrieel Ingenieur