GORIK EN JEROEN ZIJN BOUWKUNDIG TEKENAARS

De oplettende lezer zal merken dat het decor bij Stabetek nogal bekend voorkomt, en dat klopt: het tekenbureau waar ik vandaag op bezoek ga deelt namelijk de kantoren met de ingenieurs van Stabilogics. Het zijn twee aparte bedrijven, vertellen bouwkundig tekenaars Gorik Priels (39) en Jeroen Follon (35), maar ze werken wel nauw samen. En waarom precies, dat willen deze vriendelijke collega’s me gelukkig ook wel even uitleggen:

Wat doen jullie, en hoe lang al?

Gorik : Wij werken als bouwkundig tekenaars bij Stabetek. Ik werk hier sinds begin 2012.

Jeroen: Ik sinds 2007.

Wat doet een bouwkundig tekenaar precies?

Wij tekenen bouwprojecten in 3D uit. Fabrieken, woningen, stadia, tribunes… Zo hebben wij bijvoorbeeld de tribunes van het stadium van KV Mechelen uitgetekend, de verbouwingen aan de Elisabethzaal in Antwerpen, een enorm complex aan parkeer- en kantoorgebouwen in Oostende… Alles wat je maar in beton of staal kunt zetten eigenlijk.

Als de stabiliteitsingenieurs alle berekeningen hebben gemaakt, krijgen wij de plannen doorgestuurd en kunnen we aan de slag. Eigenlijk beginnen we dan van nul en tekenen we alles uit tot in het grootste detail, van de betonplinten tot de wapening, de bekleding, het dak, de isolatie, de staalprofielen, de verbindingen tussen de staalprofielen… Zoals wij het uittekenen, zo ziet het er uiteindelijk ook uit op de werf, en zo weten ze daar precies hoe alles moet worden gebouwd.

Maar naast het tekenen hoort er ook veel denkwerk bij. We moeten bij elke stap goed opletten dat niks botst en alles klopt.

Hoe ziet jullie werkdag er concreet uit?

We hebben glijdende uren en mogen in principe kiezen wanneer we beginnen, maar meestal zijn we hier rond een uur of 8. Eigenlijk pikken we de draad telkens gewoon op en tekenen we verder aan het project waar we aan bezig waren. Het volledig uittekenen (en aanpassen) van een project kost veel tijd, en afhankelijk van de grootte van het project zijn we meestal tussen een paar weken en een jaar bezig.

Wat vinden jullie het leukste aan jullie job?

Het leukste is dat je van nul begint en alles volledig in detail moet uittekenen, maar ook dat je mee gaat nadenken over wat haalbaar is in uitvoering en montage, en dat maakt het juist zo boeiend. Het is dus zeker niet gewoon iets overtekenen van een plan en klaar.

 Wat moet je goed kunnen als je bouwkundig tekenaar wil worden?

Nauwkeurig en geconcentreerd kunnen werken, en over ruimtelijk inzicht beschikken. Je moet oog voor detail hebben.

Wat vinden jullie dan weer minder leuk?

Het aanpassen en doorvoeren van opmerkingen en wijzigingen. Het is vooral dan dat er fouten in je werk kunnen sluipen, dus je moet je hoofd er ook echt bij kunnen houden.

Op het einde van elk project moet je alle tekeningen ook klaarmaken voor productie en montage. Hele grote projecten bestaan soms wel uit 10.000 tekeningen, wat heel lang kan duren en soms dus een beetje eentonig wordt.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als bouwkundig tekenaar aan de slag te gaan?

Niet direct opgeven. Als je net begint kan het allemaal heel ingewikkeld lijken, maar met een beetje doorzettingsvermogen krijg je het zeker onder de knie.

 Hoe zijn jullie bouwkundig tekenaar geworden?

Jeroen : Ik ben afgestudeerd als industrieel ingenieur en heb eerst een kleine 2 jaar als projectingenieur gewerkt alvorens hier aan de slag te gaan.

Gorik : Ik kom uit het BSO en heb eerst 12 jaar als metser gewerkt. Door een arbeidsongeval kon ik niet meer in de bouw blijven werken en heb ik een cursus AutoCAD (technisch tekenprogramma) gevolgd via de VDAB. Daarna heb ik ongeveer een jaar als 3D tekenaar gewerkt voor een staalconstructeur, en vervolgens ben ik bij Stabetek aan de slag gegaan.

Interessant. Je hoeft dus niet per se over een ingenieursdiploma te beschikken?

Klopt. Met de juiste ervaring en motivatie kom je ook een heel eind.

 

16/10/2018