PETER IS LEAD DEVELOPER BIJ EEN GAME STUDIO

Tweede in mijn game studio-drieluik is Peter Maasen (38), degene die bij Happy Volcano de complexe codetaal beheerst waarmee de videospelletjes effectief worden geschreven. “Bestaat dat dan uit eentjes en nulletjes?” hoor ik mezelf vragen, vrij zeker dat mijn kans om ‘tech-savvy’ over te komen hierdoor volledig naar de haaien is. Maar Peter is beleefd: “Wij hoeven niet meer met eentjes en nulletjes te werken, nee,” glimlacht hij. “Er bestaan tegenwoordig gelukkig een heel aantal programmeertalen.” Nu de minder intelligente vragen achter ons liggen (wat ik allemaal niet doe voor jullie, beste lezers), is het gelukkig tijd om mijn goeie, oude klassiekers boven te halen:

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk al een jaar of 17 als programmeur (of developer), waarvan de afgelopen 3 jaar als lead developer bij Happy Volcano, dat ik samen met Jeroen en David heb opgericht.

Kun je jouw rol binnen Happy Volcano een beetje toelichten?

Ik ben eigenlijk verantwoordelijk voor de technische kant van het hele gebeuren – dus ik programmeer deels zelf de spelletjes, apps en websites die wij maken, en stuur daarnaast de programmeurs die wij in dienst hebben aan.

Over het algemeen schrijven developers op basis van een bestaand design of concept de nodige code en zorgen zo dat spelletjes, apps en websites werken, al denk ik hier bij Happy Volcano af en toe ook weleens graag mee over het concept.

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Ik werk meestal van 9u30 tot een uur of 6. Mijn dag hangt heel erg af van het project waar ik aan bezig ben – meestal zit je als developer gedurende een week ofzo in een de flow van een bepaalde taak.

Een website heb je meestal op een week of twee af, maar een game kan verschillende jaren duren, daar werk je dan in stukken aan. Er kan wel een beetje overlap tussen verschillende projecten zitten, maar over het algemeen wordt dat beperkt omdat je als programmeur een bepaalde concentratie nodig hebt om ergens aan door te kunnen werken.

Als lead developer ben ik zelf wel vaak met verschillende projecten tegelijk bezig, maar omdat ik een groot deel niet meer zelf moet programmeren gaat dat makkelijker. Ik help de andere programmeurs vooral verder als er iets niet lukt, en coördineer het geheel. Daarnaast volg ik technische vragen van klanten mee op en help hun feedback verwerken. Verder ben ik het aanspreekpunt voor de externe bureaus die voor de back end van onze websites zorgen, en tegen het einde van een project ga ik ook nog weleens door stukken van de code om te kijken of er geen fouten in zitten.

Vandaag concentreer ik me bv. dan weer voornamelijk op het maken van de Nintendo Switch-port voor The Almost Gone, terwijl ik ondertussen mijn mails in de gaten hou.

Wat was jouw rol als programmeur concreet bij de creatie van jullie game The Almost Gone, bijvoorbeeld?

David, Jeroen en ik bedachten ons een paar jaar terug dat we graag een eigen spel wilden ontwikkelen. Destijds hadden we alle drie nog een voltijdse job in de reclame, dus begonnen we er na onze uren aan. Nadat we samen het concept voor het spel hadden bedacht, ben ik begonnen met wat diorama’s in 2D uit te werken. Meestal begin je als programmeur met het maken van een prototype, waarmee je zo snel mogelijk dingen kunt uittesten en kijken of het werkt. Dat komt eigenlijk neer op het opzetten van een basismechaniek: als je op een pijltje drukt verdwijnt het een en verschijnt het andere bijvoorbeeld, of je zorgt ervoor dat je items kan oppakken en in je inventory kunt steken. De ideeën stap voor stap omzetten in code, dus.

Wat vind je het leukste aan je job?

Ervoor kunnen zorgen dat iets wat mooi gedesigned is ook effectief wérkt, daar haal ik voldoening uit.

Werken voor een grote game studio, zou dat leuk zijn denk je?

Mij persoonlijk lijkt dat niet zo leuk. In de grote studio’s (die bv. GTA en Tomb Raider maken, n.v.d.r.) word je in een heel klein hokje gestopt, daar heb je bv. developers die alleen maar zorgen dat het water in zo’n spel mooi kabbelt, of moet je alleen maar zorgen dat de auto goed slipt en een remspoor achterlaat… Ik vind het fijn dat ik nu bij Happy Volcano een beetje van alles kan doen, en ben ook elke dag nog veel aan het bijleren.

Wat moet je, naast programmeren, goed kunnen als je jouw job wil doen?

Je moet je goed kunnen concentreren denk ik…Over het algemeen zie ik dat programmeurs meer introverte mensen zijn, misschien heeft dat er wel iets mee te maken? Daarnaast moet je denk ik ook wel analytisch en logisch kunnen denken. De beste programmeurs die komen solliciteren zeggen vaak dat ze het vroeger wel leuk vonden om te gamen, maar vooral wilden weten hoe ze dat zélf konden maken. Da’s wel een teken aan de wand denk ik, als je altijd wil weten hoe iets werkt en wat er vanbinnen zit, of waarom als je dáárop klikt, er dát gebeurt.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Als een project bijna is afgelopen dan is het vooral nog bug-fixen, feedback verwerken, testen…da’s het minst leuke. Dan wil je eigenlijk met iets nieuws beginnen maar dan moet je eerst nog een paar maanden al die dingetjes waarvan je dacht dat ze af waren oplossen – da’s redelijk saai.

Welk advies zou je geven aan iemand die ook developer bij een game studio zou willen worden?

Veel zelf opzoeken, veel Googelen hoe dingen worden gedaan, veel spelletjes spelen ook. Daar kun je inspiratie uit halen, en zo heb je een beter idee van wat de mogelijkheden zijn.

Het is ook belangrijk om te weten als je programmeur wil worden dat hetgeen je op school leert niet hetgeen is dat je voor de rest van je carrière gaat doen; de technologie verandert nu eenmaal heel snel, heel veel. Maar als je al een paar jaar met één ding bezig bent, ga je vanzelf iets anders willen doen. Na een tijd moet je dus sowieso weer iets nieuws bijleren.

Hoe ben jij lead developer geworden?

Ik heb grafische en digitale media gestudeerd (toen bestonden er nog geen gespecialiseerde scholen), en heb nadien 2,5 jaar als Flash en HTML-ontwikkelaar gewerkt bij een reclamebureau. Daarna heb ik nog eens 10 jaar als Flash developer gewerkt bij een ander reclamebureau, wat ik heel aangenaam vond, maar toen raakte Flash uit de mode en moest ik mij gaan focussen op HTML en CSS voor websites. Het meeste daarvan kon ik wel al, maar ik moest een beetje bijstuderen. Die aangepaste job vond ik minder leuk, en toen ben ik met David en Jeroen beginnen praten over het maken van onze eigen games…en zo hebben we in 2014 Happy Volcano opgericht.

21/01/2020