Op een vrijdagmiddag stap ik een kleurrijke showroom in Brasschaat binnen, waar ik tientallen verschillende soorten bureaustoelen en –tafels opgesteld zie staan. Sommige strak en modern, andere wat meer klassiek. Iemand die je daar perfect wegwijs in kan maken, is interieurarchitecte Katleen Engelen (34). Tijd voor mijn vragenvuur!

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk al bijna 6 jaar als interieurarchitect hier bij Burovorm in Brasschaat.

Wat doet een interieurarchitect precies?

Een interieurarchitect (of interieurvormgever) denkt na over de inrichting van een woning, kantoor of (publieke) ruimte, gaande van de look en sfeer tot de aankleding. Bij Burovorm richten wij specifiek kantoren in en begeleiden we onze klanten bij het maken van de keuzes die daarbij komen kijken.

Oké. Hoe ziet een werkdag er voor jou ongeveer uit?

Ik werk meestal van 9 tot 17u. In de voormiddag werk ik liefst de meer administratieve taken af, zoals mails beantwoorden van klanten, leveranciers en aannemers en het opmaken van facturen, bestellingen en offertes. Ik volg dan zo’n beetje alles op wat lopende is. Als dat klaar is, kan ik mij ’s middags focussen op het uitwerken van dossiers, plannen en presentaties.

Vertel eens wat meer over die dossiers?

Ons sales team gaat eerst op zoek naar potentiële klanten. Vervolgens word ik er als interieurvormgever bij betrokken en bespreken we samen met de klanten waar ze precies naar op zoek zijn, welke sfeer, welke kleuren, welke materialen, hoeveel mensen er werken…

Op basis van die informatie begin ik het dossier uit te werken, en teken ik de eerste 2D/3D plannen uit. Daarna maak ik een offerte, zodat de klant een idee heeft van de prijs, en maak ik een presentatie van sfeer, producten, materialen, etc. om hem een beter beeld van mijn ontwerp te geven.

Als de klant groen licht geeft voor ons ontwerp, dan moet ik aannemers en leveranciers contacteren en bestellingen plaatsen om het project te laten uitvoeren. Uiteraard volg ik alles dan ook van A tot Z op, tot het zoveel maanden later helemaal af is.

Wat vind je het leukste aan deze job?

Het mensencontact, en iets kunnen creëren waar ze blij van worden. Omdat ik het ontwerpen combineer met projectopvolging, is het ook een heel gevarieerde job. Elke dag is anders, je verveelt je nooit.

Wat moet je goed kunnen als je interieurvormgever wil worden?

Je moet creatief zijn, en visie hebben. Als je bv. een oud pand binnenstapt moet je voor je kunnen zien wat je daar precies allemaal mee kunt doen. Verder moet je zeker ook inlevingsvermogen hebben, en is technisch inzicht ook mooi meegenomen, al leer je dat laatste wel al doende.

Zijn er ook minder leuke aspecten?

Wat de projectopvolging betreft moet je, zeker als vrouw, tegen een stootje kunnen. Het is en blijft in de bouw een mannenwereld. Wie assertief is, heeft een streepje voor. Er komt ook redelijk veel stress bij kijken, problemen doen zich vaak voor en die moet je kunnen oplossen. Tot slot kun je je creativiteit hier, in de kantoorsector, ook niet heel vaak de vrije loop laten.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om interieurvormgever te worden?

Denk vooraf goed na over de sector waarin je wil belanden, want achteraf veranderen is niet altijd even makkelijk. Het kan wel hoor; zorg dan gewoon dat je niet té lang blijft plakken.

Hoe ben jij interieurvormgever geworden?

Ik heb interieurvormgeving gestudeerd en ben meteen in de industriebouw beland als werfleider-assistent. Daarna heb ik een tijdje bij een architectenbureau gewerkt, waar mijn job vooral uitvoerend was en uit tekenwerk bestond. Via-via ben ik uiteindelijk bij Burovorm beland, waar ik vandaag dus een heel boeiende, afwisselende job uitoefen.

 

 

 

20/10/2017