Op een zonnige dag in het rustige Tessenderlo klop ik aan bij de praktijk van Benjamin Vanlommel (37), gediplomeerd osteopaat. Na tien minuutjes in de wachtzaal door de tijdschriften te hebben gebladerd, komt een vrolijk ogende patiënt de spreekkamer uit gewandeld en ben ik aan de beurt. Om mijn favoriete vragen op hem af te vuren, welteverstaan.


Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk ondertussen al 11 jaar als osteopaat, de afgelopen drie daarvan volledig zelfstandig hier in mijn eigen praktijk.

Wat doet een osteopaat precies?

Kort gezegd gaat een osteopaat op zoek naar de oorzaak van fysieke klachten, en gaat die dan proberen te verhelpen. Let wel, het gaat hier niet over mensen die echt ziek of gekwetst zijn, of die iets gescheurd of gebroken hebben. Maar als iemand bv. last heeft van acute rugpijn, of al langer sukkelt met een ander lichamelijk probleem – en dat probleem komt doordat er iets niet werkt zoals het hoort – dan kan de osteopaat dat probleem vaak verhelpen.

Oké. Hoe ziet een werkdag er voor jou ongeveer uit?

Om 8 uur ’s morgens ontvang ik mijn eerste patiënt. Een consulatie duurt zo’n 30 à 45 minuten en begint altijd met een anamnese; dat is een gesprek waarbij we de klacht(en) van de patiënt en zijn gezondheid in het algemeen bespreken.

Daarna gaan we over naar het osteopatisch onderzoek, waarbij ik de beweging van bv. de gewrichten, het skelet en de spieren ga controleren. Het is namelijk zo dat alles wat niet beweegt stijf wordt en uiteindelijk pijn gaat doen, en als osteopaat kun je precies voelen waar er iets vast zit. Afhankelijk van wat je tijdens dat onderzoek leert, weet je wat je vervolgens moet gaan losmaken en in een later stadium eventueel manipuleren (het zogenaamde ‘kraken’) om het ongemak van de patiënt te verbeteren of te verhelpen.

Bij osteopathie draait het echt om een holistische aanpak, dat wil zeggen dat de osteopaat altijd naar het geheel gaat kijken in plaats van enkel het symptoom te verhelpen. Zo kan ik je rugpijn wel verlichten, maar ik zal altijd proberen uitzoeken waaróm je rug precies pijn doet en nagaan wat we dáár dan juist aan kunnen doen.

Rond 8 uur ’s avonds ben ik klaar. Best een lange dag ja, al neem ik ’s middags wel een uur of twee pauze. Als zelfstandig osteopaat kan ik mijn dag zelf indelen, dus da’s fijn.

Wat vind je het leukste aan deze job?

In de eerste plaats de voldoening die het geeft om mensen echt te kunnen helpen. Ik vind het bij osteopathie vooral ook fijn dat dat op een natuurlijke manier kan; in plaats van medicatie aan te bieden herstel je de werking van het lichaam, geef je het terug een kans om te kunnen functioneren als voordien. Verder vind ik het ook fantastisch om baby’s te kunnen behandelen, daar heb ik me in gespecialiseerd.

Wat moet je goed kunnen als je osteopaat wil worden?

Je moet natuurlijk sociaal zijn, met mensen om kunnen. Je moet mensen ook durven aanraken; fysiek contact mag je niet storen. Interesse hebben in het menselijk lichaam, sceptisch zijn en je steeds afvragen wat de oorzaak van een probleem zou kunnen zijn.

Zijn er ook minder leuke aspecten?

Ik denk dat je het mentale aspect van deze job niet mag onderschatten. Soms kun je bv. geconfronteerd worden met gezinssituaties die je doen schrikken. Als je dat mee naar huis neemt en niet van je kunt afzetten, dan doe je jezelf pijn.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om osteopaat te worden?

Het is verstandig om voor de korte pijn te kiezen en na je secundair of na je kine-opleiding onmiddellijk fulltime osteopathie te gaan doen. Op deze manier heb je niet alleen meer kans om het vol te houden, maar word je ook volledig ondergedompeld in de wereld van de osteopathie, en kun je de kine sneller laten varen om zo een echte osteopaat te worden i.p.v. een ‘superkine’. Dit biedt volgens mij sterke voordelen.

Hoe ben jij osteopaat geworden?

Ik heb zelf eerst 4 jaar kinesitherapie gestudeerd, gevolgd door 3 jaar osteopathie, maar je kunt dus ook gewoon meteen na het middelbaar osteopathie gaan studeren.

 

www.osteopathievanlommel.be

 

25/08/2017
Foto’s door Osteopathie Vanlommel.

Join the discussion 2 Comments

Laat een bericht achter