TUUR IS ALGEMEEN AANNEMER EN BOUWCOÖRDINATOR

Vandaag mag ik naar Hasselt, waar ik een kijkje ga nemen in een van de huizen die Tuur Kennes (34) samen met zijn vennoot/broer Lander aan het renoveren is. Als ik binnenstap staan ramen, deuren en trappen er al in, zijn zelfs de muren geverfd en zie ik een aantal werklieden die geconcentreerd bezig zijn met detailwerk. Het is bijna af, knikt Tuur, terwijl hij zijn rinkelende gsm uit zijn broekzak haalt. De architect, zo blijkt. Niet het eerste telefoontje van de dag, en zéker niet het laatste. Ik ben duidelijk niet de enige die deze aannemer wil spreken!

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik ben algemeen aannemer en werk daarnaast ook als bouwcoördinator. Vijf jaar geleden ben ik zelfstandige geworden.

Wat is het verschil tussen een algemeen aannemer en bouwcoördinator?

Een algemeen aannemer neemt een huis (of deel van een huis) van A-Z onder handen, van de afbraak tot pakweg de schilderwerken.

Ik ga op zoek naar alle onderaannemers (voor bv. het grondwerk, de ruwbouw, de dakwerken, het schrijnwerk, etc.), regel vervolgens wie wat wanneer moet doen en zorg voor de opvolging.

Als bouwcoördinator doe je eigenlijk hetzelfde, alleen doe je het dan in opdracht van een andere aannemer of bouwheer. In dat geval factureren de onderaannemers ook aan de bouwheer in plaats van aan mij. De eindverantwoordelijkheid ligt hier ook bij de aannemer.

Dit huis waar we ons nu bevinden is bv. van twee investeerders die gewoon zeiden ‘dit is het plan, zorg dat het in orde is’. Dat coördineren kost heel veel tijd en energie, vandaar dat aannemers en bouwheren het vaak uitbesteden.

Hoe ziet jouw werkdag er concreet uit?

Chaotisch (lacht). Een ideale werkdag zou maximum 8 uur duren, een ideale werkweek zou uit 5 werkdagen bestaan. In de realiteit ben ik er minstens 10u per dag en 6 dagen per week mee bezig.

Ik probeer ’s morgens meestal op te starten op de werf zodat ik kan zorgen dat iedereen weet wat hij die dag moet doen en ik het uitgevoerde werk kan controleren.

Zelf heb ik ook een vennoot en een paar arbeiders in dienst. Wij gaan zelf bv. de grond uitgraven, de funderingen nakijken, ze verstevigen, isoleren en tegen water beschermen, en leggen vervolgens de riolering aan. Als alles dicht is, gaan we o.a. voor dorpels, plinten en vensters zorgen, de buitengevels bepleisteren, binnen de elektriciteit, het sanitair en de verwarming aanleggen… In principe kun je alles uitbesteden, maar dat kost natuurlijk meer.

Vaak help ik zelf ook bij het uitvoeren van de werken. Dat bespaart tijd en geld, maar ik vind het ook wel fijn om met mijn handen bezig te kunnen zijn. Het is eigenlijk de bedoeling om dat zo’n 30u/week te doen, maar het laatste jaar is het er niet meer van gekomen omdat de rest zoveel tijd in beslag neemt.

De rest, waaruit bestaat dat precies?

Materiaal bestellen voor de werf, offertes opmaken, vragen van klanten beantwoorden, offertes aanpassen, mails beantwoorden, afspraken met klanten, dossiers opmaken en aanvullen en héél veel aan de telefoon hangen.

Ik moet ook vaak met de architecten en onderaannemers overleggen. Zo bespreek je met een grondwerker bv. waar de riolering moet komen, waar de regenwaterput komt, waar de stellingen gezet moeten worden, wanneer de uitgegraven grond wordt aangevuld, etc.

Ik heb mijn werfdossiers altijd mee. In deze zitten bv. de plannen van de architect, bestelbonnen, detailtekeningen van de plinten, plannen van de elektriciteit, plannen van de keuken, prijzen voor de elektriciteit, dakraamprofielen, facturen…

Alle verschillende keuzes die de klant moet maken (deuren, tegels, trappen, verfkleur, vloeren, keuken…), de vergunningen aanvragen, het papierwerk in orde brengen, de verplichtingen bij de overheid nakomen…daar komt allemaal veel rompslomp bij kijken, en daar kruipt dan ook veel tijd in.

Meestal begin ik om 7u en probeer ik rond 17u te stoppen, al is dat laatste vaak moeilijk omdat veel klanten particulier zijn en dus overdag moeten werken. Ik heb na 17u dus geregeld nog afspraken opstaan, en ook mijn telefoon stopt pas laat met rinkelen.

Wat vind je het leukste aan je job?

De vrijheid van geen baas te hebben, het mensencontact, en als je het niet slecht doet dan verdien je ook niet slecht.

 Wat moet je goed kunnen als je algemeen aannemer/bouwcoördinator wil worden?

Kordaat zijn; kunnen aangeven als er iets niet goed werd gedaan. Verder moet je goed kunnen tellen, ruimtelijk inzicht hebben, kunnen plannen en een overzicht kunnen houden.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Het werk is nooit af – al erger ik me zelf niet zo aan de uren. En, hoewel je je boterham met dit soort werk goed kunt verdienen, kun je ook snel pech hebben met mensen die niet betalen. Daarnaast bestaat ook de kans dat er iemand failliet gaat en je daarom geen enkele euro van ze ziet. Het is dan ook veel achter je centen aanlopen, en oppassen dat er niemand met je voeten speelt.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als algemeen aannemer/bouwcoördinator aan de slag te gaan?

Zet alles op papier, zorg dat er overal een handtekening onder staat, en pas op met wie je samenwerkt.

 Hoe ben jij algemeen aannemer/bouwcoördinator geworden?

Ik ben vroeger ooit begonnen aan studies handelsingenieur en TEW. Die heb ik niet afgemaakt, maar daar zaten wel vakken bij die nu nog steeds nuttig blijken. Uiteindelijk heb ik een diploma bouwkunde behaald, waarna ik een paar jaar als werfleider heb gewerkt. Daarna heb ik een tweetal jaar als projectleider voor een algemeen aannemer gewerkt, maar dat was niet echt iets voor mij. Toen heb ik de sprong gewaagd en ben ik zelfstandige geworden.

20/09/2019