EVELYNE IS KINDERVERZORGSTER IN EEN BUITENSCHOOLSE OPVANG

Kinderopvang De Kliek in Diest ligt vlak naast het mooie Warandepark, en ik zie dan ook veel groen als ik kom aangelopen. Evelyne Ooms (36) komt toevallig net aangereden, en ik krijg meteen een rondleiding door de verschillende ruimtes van de opvang. Gezellig is het, met grote ramen, een aantal grote tafels, een knusse tv-hoek, een kickertafel… Wat later komen de andere begeleiders ook binnen, die al net zo goedlachs en ontspannen lijken als Evelyne zelf. Ik vermoed dat er hier met veel plezier gespeeld én gewerkt wordt!

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk al 12 jaar als kinderverzorgster, de laatste 10 daarvan hier bij de buitenschoolse kinderopvang De Kliek in Diest. Elke dag vang ik samen met 3 andere collega’s gemiddeld zo’n 40 à 50 kinderen op voor en na de schooluren. Wij hebben hier kinderen van het 2e  tot en met het 6e leerjaar van verschillende scholen in de buurt.

Oké. Hoe ziet een werkdag er voor jou ongeveer uit?

De job bestaat uit 2 delen: ’s morgens voor school, en ’s middags na school. ’s Morgens beginnen we tussen 6u45 en 7u30, ’s middags komen we rond 15u weer binnen.

Als ik binnenkom zet ik de computer aan en leg ik alvast de aanwezigheidslijst klaar, die moeten we achteraf ook ingeven op de computer.

Dan komen de kinderen mondjesmaat binnen; ’s morgens zijn dat er niet veel, misschien een stuk of 15. Soms knutselen we ’s morgens nog wel eens iets samen, maar meestal laten we de kinderen rustig wakker worden. Dan mogen ze een beetje tv kijken of op hun gemak ontbijten.

Om 8u laat de eerste bus weten dat ze er bijna zijn om de kinderen van de eerste paar scholen op te pikken, om 8u20 krijgen we bericht van de tweede bus. Daarna wandelen we met de overblijvers naar de school aan de andere kant van de straat, en om 8u30 zit de ochtendshift er al op.

Om 15u15 begint dan de tweede shift. (Op woensdag al om 11u30.) Rond 15u30 komt de eerste lading kinderen binnen en maken we daar alvast soep of noedels voor warm. Om 16u wandelen er dan twee van ons naar het centrum om een andere scholengroep op te pikken, en ook zij krijgen soep als ze aankomen.

Ten vroegste om 16u30 kunnen we dan effectief aan een eventuele activiteit beginnen, zoals bv. knutselwerkjes maken, meedoen aan een wedstrijd of zelfs iets organiseren voor de Warmste Week. Maar we laten de kinderen meestal vrij; er is hier meer dan genoeg om ze bezig te houden. Tekengerief, LEGO, auto’s, een kickertafel, een keukentje, een doktershoekje, winkeltje of schooltje spelen, gezelschapsspelletjes, K’NEX…noem maar op. Als het weer een beetje mee zit kunnen ze ook buiten spelen.

In de vakanties is het wel anders, want dan moeten we echt een planning maken met activiteiten om de kinderen de hele dag bezig te houden. Zo organiseer ik tijdens de grote vakantie altijd een beroepenweek, waarbij we bv. op bezoek gaan bij de brandweer, het leger, de dierenarts, etc. Vervolgens knutselen we daar dan iets rond, of maak ik er een quiz over. Vinden de kinderen superleuk.

Tussen 17-19u wordt iedereen alweer opgehaald, en afhankelijk van hoe vroeg we zijn begonnen kunnen we zelf tussen 17u30 en 19u naar huis.

Wat vind je het leukste aan deze job?

Bezig kunnen zijn met kinderen van deze specifieke leeftijdscategorie, heel vrij zijn in de activiteiten die we hier organiseren, de vriendschap die je krijgt van de kinderen, de fijne sfeer… Ik zie dat zelfs niet als werken.

Wat moet je goed kunnen als je in een opvang wil werken?

Flexibel zijn, want de uren zijn niet makkelijk en soms moet je ook weleens inspringen in een andere opvang. Je moet dus niet te 9-5 ingesteld zijn. Sociaal zijn, graag met kinderen werken uiteraard, initiatief kunnen nemen en toch ook tijdelijk je eigen problemen aan de kant kunnen schuiven zodat je er echt kunt zijn voor de kinderen en ouders.

Zijn er ook minder leuke aspecten?

De uren, da’s het enige wat ik kan bedenken. Het is sowieso maar een halftijdse job, dus het is niet altijd simpel om iets te vinden dat je ermee kunt combineren. Zelf werk ik daarnaast als zorgjuf in een kleuterschool en ook nog in een kledingwinkel. Als ik thuiskom hebben mijn eigen kinderen al gegeten, hun huiswerk al gemaakt en zijn ze al in bad geweest, en dat vind ik best wel jammer.

Hoe ben jij kinderverzorgster geworden?

Ik heb kinderverzorging gedaan, dat is een specialisatiejaar (of 7ejaar) in het middelbaar waarbij ik ook stage heb gelopen in een buitenschoolse opvang. Daarna ben ik begonnen aan een opleiding kleuteronderwijs, maar tijdens mijn 2ejaar werd ik gebeld door mijn vroegere stageplaats met een jobaanbieding, waarop ik meteen heb toegezegd.

 

27/11/2018