BRAM IS CNC OPERATOR

Nieuwsgierig stap ik binnen bij Ligne Pierre in Boortmeerbeek. Ik ben nog nooit eerder bij een steenhouwerij geweest, en ik weet ook niet echt wat ik me bij een CNC operator moet voorstellen. Dankzij de uitgebreide uitleg en rondleiding die ik kort daarna van Bram Visser (22) krijg, wordt het mij al snel duidelijk, en ik ben onder de indruk van de grote platen, de enorme machines, de immense opslagplaats (inclusief reuzenrobot) – en misschien toch ook een beetje van het vele lawaai. Oordopjes he, lacht Bram. Gelukkig kon ik zijn antwoord op mijn vragen prima verstaan:

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk al zo’n 4 jaar als CNC operator bij Ligne Pierre, een van de grootste en modernste steenhouwerijen in België. Wij verwerken steensoorten zoals marmer, graniet en composiet en maken o.a. keukens, badkamers, venstertabletten en trappen op maat voor bedrijven en groothandels. Daarnaast ben ik een jaar of twee geleden gepromoveerd tot meestergast, waardoor ik het productieproces ook mee in het oog moet houden.

Wat doet een CNC operator precies?

CNC staat voor ‘computer numerical controlled’, en verwijst naar de computerprogramma’s die gebruikt worden om, in ons geval, de slijp-, zaag- en poliermachines in de productiehal in te stellen. Als CNC operator ben je dus verantwoordelijk voor het instellen en bedienen van deze machines.

Oké. Hoe ziet een werkdag er voor jou als CNC operator ongeveer uit?

Meestal werken we hier van 7u tot 15u30.

Als ik toekom bekijk ik meteen de planning, om te zien wat er allemaal moet gebeuren die dag. Over het algemeen werken we klant per klant af, en werken we bv. dus eerst een hele keuken af voor we aan de volgende opdracht beginnen.

Per stuk (bv. werkblad, muurpaneel, poot, bijzetstuk…) stel je eerst het computerprogramma in. Dat kan soms, afhankelijk van hoe ingewikkeld het is, wel tot een half uur tijd in beslag nemen.  Daarna gaat de machine aan de slag en kan ik alvast een andere machine gaan instellen. Zo verliezen we zo weinig mogelijk tijd en blijven de machines zo weinig mogelijk stilstaan.

Soms heb je pech en zit er een barst in het stuk, of gaat het echt kapot. Dat kan wel eens gebeuren met graniet en marmer bijvoorbeeld, omdat dat echte natuurstenen zijn. Je moet dan gaan kijken of je het probleem kunt oplossen of wegwerken, of dat je (in het slechtste geval) weer van nul moet beginnen. Als de machine klaar is, bezorgen we het stuk aan de afwerkers, die zich vervolgens over de laatste details gaan buigen.

In principe zijn we dus om 15u30 klaar, al gebeurt het in de drukke periodes (net voor het bouwverlof en Kerstmis) wel dat we tot 17u doorwerken om alles af te krijgen.

Wat vind je het leukste aan deze job?

De veelzijdigheid. Elke dag is anders, want geen enkele bestelling is hetzelfde. Het feit dat wij ook niet aan massaproductie maar aan maatwerk doen speelt daarbij ook een rol.

Wat moet je goed kunnen als je CNC operator wil worden?

Je moet inzicht hebben in wat er gaat gebeuren en eventueel kan misgaan, en iemand zijn die probleemoplossend kan denken. Je moet ook goed met collega’s kunnen omgaan, en mee met anderen willen nadenken over hoe je iets aanpakt of een probleem oplost. Een teamspeler zijn dus.

Zijn er ook minder leuke aspecten?

Soms kan het frustrerend zijn als er stukken blijven kapotgaan, of als er eens een machine in panne valt.

Hoe ben jij CNC operator geworden?

Ik heb mechanische vormgevingstechnieken gestudeerd in het middelbaar. De laatste 2 jaar gaat dat specifiek over het hele CNC gebeuren. Da’s een goeie basis als je echt aan de slag gaat, al leer je het meeste wel op de werkvloer. Toen ik afgestudeerd was, heb ik eerst 2 maanden vakantie genomen en daarna ben ik meteen aan de slag gegaan bij Ligne Pierre.

 

19/03/2019