Vlak aan de Grote Markt in Mechelen zit een kleine, gezellige koffiebar met uitzicht op de Sint-Romboutstoren, fietszadels voor het raam, verdomd lekkere Kraanvogel koffie en Wouter Huyghe (37) achter de toog. Bar Klak heet het hier, want vroeger was deze koffiebar, jawel, het lokale klakkenhuis. Hoe zou het zijn het om hier te werken? Wouter wist het me te vertellen.

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik ben gerant van Bar Klak, een koffiebar in het centrum van Mechelen. Volgende week bestaan we een jaar. Vroeger werkte ik jarenlang als copywriter in de reclame, maar ik had al een tijdje zin in iets anders. Na een cursus barista te hebben gevolgd, zag ik een advertentie voor deze job in de krant. Dat leek me wel tof.

Oké. En wat houdt jouw job concreet in?

Als gerant ben je de bezieler van een zaak. Je bent zelf niet de eigenaar, maar je bouwt het wel op en moet het dan draaiende houden. Daarnaast ben je eigenlijk een manusje-van-alles. Van koffie zetten tot het toilet poetsen, dat hoort er allemaal bij.

Concreet gezien kom ik hier elke dag rond een uur of 9 aan. We gaan pas om 10u open, maar je moet zorgen dat alles klaarstaat. Het terras klaarzetten, wat borstelen, zorgen dat we alles in huis hebben (taart, brood, soep), de afwasmachine nog eens laten draaien, de frigo’s aanvullen …

Als de klanten binnenkomen moet ik natuurlijk bestellingen opnemen en klaarmaken, tafels afruimen, afwassen, het terras in het oog houden, het toilet zo nu en dan checken … Daarnaast moet ik de bestellingen plaatsen, af en toe wat mails beantwoorden (i.v.m. de bestellingen bv.)  en onze social media updaten. ’s Avonds sluiten we om 18u, en dan moet ik nog even opruimen en de kassa maken. Meestal kan ik rond half 7 richting huis vertrekken.

Wat vind je het leukste aan deze job?

De actie, het fysieke, het met mijn handen kunnen werken … Zeker als het heel druk is, dan gaat het goed vooruit. Het is ook leuk om te zien dat je vaste klanten krijgt. Ook leuk hier is de ambiance, en de afwisseling tussen praktische dingen doen en nadenken over hoe we Bar Klak nog beter kunnen maken. Ik ontmoet hier ook veel interessante mensen, leer veel nieuwe mensen kennen. Daar dan een praatje mee kunnen maken, da’s plezant.

Wat moet je goed kunnen als je gerant wil worden?

Rustig blijven op drukke momenten en het overzicht bewaren. Je kunt maar 1 ding tegelijk doen. Je moet ook een zekere maturiteit hebben denk ik, omdat je het gezicht bent van de zaak. Mensen komen voor de koffie en het interieur, maar ook voor mij. Je moet dus ook graag klanten bedienen, ook als je een mindere dag hebt.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Het zijn best veel uren, je moet flexibel zijn. Officieel werk je van 10 tot 18u, maar eigenlijk sta je hier van 9 tot 19u, want mensen blijven vaak plakken. Ik ben er elke dag wel mee bezig, ook op mijn vrije dagen. Als ik boodschappen voor de zaak moet doen bijvoorbeeld, maar ik ben ook altijd wel aan ‘t nadenken over wat we anders zouden kunnen doen.

Het is dan misschien niet mijn zaak, toch voelt het wel een beetje zo. Ik kan er best wakker van liggen als we een slechte dag hebben gehad. Soms is het inderdaad heel rustig, da’s ook niet altijd even leuk.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om gerant te worden?

Zeker geen nine to five mentaliteit hebben, en je moet de zaak runnen alsof het de jouwe is. Daarom moet je ook 100% achter het product of de dienst staan die je verkoopt. En je één voelen met het merk/bedrijf.

Hoe word je gerant?

Ik heb er zelf niet voor gestudeerd, maar misschien kun je met hotelschool beginnen?
Het is geen rocket science, ik denk dat je het vooral in je moet hebben zitten. 

 

Bar Klak
Schoenmarkt 5
2800 Mechelen
www.barklak.be

17/03/2017
Foto’s door Bar Klak.

Misschien iets voor jou?

Kom hier meer te weten over de opleidingsmogelijkheden om zelf barista of gerant te worden:

Uitbater café / brasserie

Barman