TIM IS START-UP ADVISOR

Ik heb gelegenheid te over gehad om Tim Jaenen (34) in werkmodus te bestuderen, want hij organiseerde namelijk de wekelijkse StandUp sessies waar ik een tijd terug zelf aan heb deelgenomen. Twee conclusies: Tim doet dat goed, en Tim doet dat gráág. Logisch dan ook dat ik nieuwsgierig was naar wat hij als start-up advisor bij Bryo verder nog allemaal doet. Bij deze!

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk nu zo’n twee jaar als start-up advisor bij Bryo.

Bryo (dat staat voor Bright & Young) is het netwerk van startende ondernemers van Voka, en dat is dan weer het grootste ondernemersnetwerk in Vlaanderen.

Die startende ondernemers gaan van mensen die het voelen kriebelen om te gaan ondernemen tot beginnende bedrijfjes die hulp kunnen gebruiken om te groeien, en wij begeleiden hen o.a. via intensieve werksessies en persoonlijke coaching.

Wat doe jij dan, kort samengevat?

Eigenlijk ben ik officieel Bryo-coördinator Vlaams-Brabant. Dat houdt in dat ik eigenlijk alles dat Bryo voor de starters organiseert concreet ga uitwerken, van het vormgeven van de sessies, tot het organiseren van evenementen, tot het coachen zelf.

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Elke dag is echt verschillend, en kan bijvoorbeeld bestaan uit:

– Startersbegeleiding: Eerst moeten we de starters wel tegenkomen natuurlijk, d.w.z. dat we op veel netwerkevenementen die starters bijwonen aanwezig moeten zijn en daar met mensen moeten gaan praten. Om Bryo te worden moeten starters ook eerst een intakegesprek met ons doen, zodat we samen kunnen aftoetsen waar ze precies staan, waar ze naartoe willen en of Bryo interessant voor hen kan zijn.

– Werksessies organiseren: dat gaat van interessante sprekers zoeken tot catering regelen, en dan moeten we de sessies zelf ook bijwonen. Ook op zoek gaan naar experten die de starters van feedback willen voorzien.

– Persoonlijke coaching: nagaan met de starters wat hun grootste uitdagingen zijn en hoe wij hen het beste kunnen helpen. Voka heeft een heel breed netwerk, dus er is vrijwel altijd wel iemand die raad weet.

– Evenementen organiseren: zo organiseert Bryo bv. business dates, waar starters workshops kunnen bijwonen en kunnen speeddaten met ervaren ondernemers om feedback over hun idee te verzamelen. Daarvoor moet ik locaties zoeken, workshops bedenken en opzetten, ondernemers contacteren… We organiseren ook om de zoveel tijd een roadshow waar mensen kennis kunnen maken met Bryo, maar ook inspiratiesessies, kerstfeestjes, trainingen…

– Administratie: je moet alles wat je doet nauwkeurig bijhouden, daar kruipt ook best wat tijd in.

…en zo zijn er nog allerlei zaken. Heel gevarieerd, en dat maakt het leuk.

Lijkt me best een moeilijke job voor iemand die pas is afgestudeerd, of zie ik dat verkeerd?

Nee dat valt wel mee hoor, je kunt daarbij goed begeleid worden door de collega’s binnen Bryo en Voka. Je krijgt ook wel de tijd om je in te werken. Je moet gewoon een breed netwerk hebben en echt weten wat je business is, maar dat komt met de tijd vanzelf.

Wat vind je het leukste aan je job?

Het mensencontact. Het zijn ook nog eens allemaal supergemotiveerde, gepassioneerde mensen die de wereld eigenlijk stap voor stap willen veranderen. Da’s superinteressant, en ik vind het geweldig om daarmee in contact te staan.

Wat moet je goed kunnen als je start-up advisor wil worden?

Je moet zo’n beetje alles willen en kunnen aanpakken, en daar iets mee willen doen. Je mag geen afwachtende houding hebben, maar zaken aanpakken en ermee aan de slag willen gaan. Je moet goed zijn met mensen en best ook iets van starters kennen. Misschien ook wel een tekst kunnen opstellen en die kunnen overbrengen…Time management moet je ook hebben. Maar ik denk dat je veel wel kunt leren hoor.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Er komt heel veel op je af, en de doelstellingen die we moeten halen (x aantal roadshows organiseren, x aantal starters begeleiden…) zijn echt heel pittig. Door tijdsgebrek kun je sommige zaken daarom niet altijd 100% uitwerken. Soms moet je dingen kunnen laten gaan en denken ‘het is goed genoeg zo’, en da’s best moeilijk.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als start-up advisor aan de slag te gaan?

Als je nieuwsgierig bent kun je hier altijd stage komen lopen. Zowel via een school als zelfstandig, daar staan we zeker voor open. Da’s ook voor ons interessant; wij zijn altijd benieuwd naar andere invalshoeken. Hoewel je niet echt een specifieke studie kunt volgen voor deze job, geven ze aan de Erasmushogeschool in Brussel Idea & Innovation Management – dat lijkt me wel een hele goeie voorbereiding.

Ik zou ook zeggen: maak je geen zorgen als je niet superpassioneel over iets bent. Heb vertrouwen, dan komt het wel. Probeer gewoon heel veel verschillende dingen uit, word goed in zaken en dan vind je zo je passie wel. Ik zat vroeger zelf ook met veel vragen, maar het is uiteindelijk allemaal goed gekomen.

Hoe ben jij start-up advisor geworden?

Ik ben theoretisch psycholoog van opleiding maar had geen zin om te doctoreren, dus ben toen in Sales & Marketing terechtgekomen. Ik vond dat superinteressant, omdat je met heel veel mensen in aanraking komt. Op een dag stuitte ik op een vacature voor een startersadviseur bij Voka, en dat leek me leuk. Mijn collega’s komen allemaal uit verschillende hoeken; je moet vooral gewoon zin hebben.