MICHELLE IS ADVISEUR MONUMENTENBELEID
Vlak naast het station in Leuven ligt het Stadskantoor, een groot, modern en drukbezocht bouwwerk met – interessante keuze – een reuzegroot schaakbord buiten voor de deur. Een stoffig, oud gemeentegebouw is hier bij de Stad Leuven duidelijk niet aan de orde – dat moet vast een van de redenen zijn dat Michelle Smets (31) er zo graag werkt. Maar goed – laat ik deze vrolijke verschijning dat vooral zelf vertellen. Daar gaan we!
Wat doe jij, en hoe lang al?
Ik werk nu 6 maanden als adviseur monumentenbeleid bij de stad Leuven.
Wat doe je dan, kort samengevat?
Onze dienst zet zich in om alle erfgoedpanden van Leuven, beschermd en niet beschermd, zo goed mogelijk te behouden. Hieronder valt niet alleen bouwkundig erfgoed, maar ook tuinen, parken, landschappen, archeologie…
Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?
Het beleid uitwerken en uitdragen klinkt heel vaag, maar het vertaalt zich eigenlijk in een mix van heel concrete taken:
Zo ben ik bv. bezig aan het uitschrijven van een beheersplan voor beschermde stadsgezichten, zoals de Oude Markt en de Bondgenotenlaan. Een beheersplan is eigenlijk de visie (vanuit erfgoedstandpunt) die je voor de komende 20 jaar hebt, welke doelstellingen je daarvoor opstelt en welke maatregelen je daarvoor gaat nemen.
Waar ik ook dagelijks mee bezig ben is advies geven aan mensen die een bouwvergunning aanvragen voor een waardevol pand. Wij kijken of de werken een impact hebben op de waarde van het pand en gaan vervolgens wel of niet akkoord, of stellen enkele voorwaarden. Ik ga ook vaak op plaatsbezoek bij mensen die een pand hebben gekocht en willen weten wat er qua verbouwingen allemaal kan en mag.
Ook ben ik een premiereglement aan het uitwerken voor mensen die eigenaar zijn van een waardevol pand. De voorschriften die wij opleggen brengen vaak kosten met zich mee (omdat we hen bv. vragen het origineel schrijnwerk te behouden), maar daar zou een premie dus aan tegemoet kunnen komen zodat mensen het hebben van zo’n pand niet zien als een last.
Hoort verder ook tot mijn takenpakket: een rapport opstellen voor de Vlaamse overheid over onze werking, een publiciteitsbeleid uitwerken, samenzitten met particuliere eigenaars, horecaverenigingen, architecten en andere stadsdiensten om te overleggen, collegebeslissingen voorbereiden… Het is echt enorm gevarieerd.
Meestal werk ik van 8u30 tot 17u30, maar we krijgen veel vrijheid en flexibiliteit wat dat betreft. We moeten in principe gewoon zorgen dat we op het einde van de maand onze uren hebben gehaald.
Wat vind je het leukste aan je job?
De variatie. Het is fijn dat ik niet de hele dag achter mijn bureau moet zitten maar ook nog eens buiten kom, om bv. te gaan kijken waar er nog oorspronkelijk schrijnwerk aanwezig is, of voor een overleg in Brussel of Antwerpen, of voor een expertenmeeting…
Het feit dat je altijd maar blijft bijleren is ook leuk. Je moet up-to-date blijven he, bv. over nieuwe technieken die gevonden worden op het gebied van bouwen en architectuur. We worden hier ook echt aangemoedigd om opleidingen en studiedagen te gaan volgen. Heel belangrijk vind ik.
Wat moet je goed kunnen als je adviseur monumentenbeleid wil worden?
Je moet goed met mensen om kunnen, goed kunnen luisteren én babbelen, assertief zijn en ook creatief kunnen nadenken over oplossingen.
Wat vind je dan weer minder leuk?
Vaak moet je ook minder fijn nieuws brengen, als mensen werken die ze willen uitvoeren niet mogen uitvoeren. Ze kunnen dan weleens boos worden – wat ik ergens ook wel begrijp hoor – maar dan is het aan de architect om daar creatief mee om te gaan en te kijken wat er wél kan. Tot nu toe hebben we altijd wel een compromis kunnen vinden. Maar slecht nieuws brengen is nooit leuk, en vind ik zelf best moeilijk.
Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als adviseur monumentenbeleid aan de slag te gaan?
Als er mensen zijn die twijfelen of ze, net als ik, kunstgeschiedenis zouden gaan studeren, dan moeten ze dat vooral gewoon doen. Je gaat altijd mensen tegenkomen die denken dat je niets bent met dat diploma, maar daar mag je echt niet naar luisteren. De meeste van mijn medestudenten werken nu in de culturele sector en zijn ongelooflijk tevreden dat ze een job mogen doen waarvoor ze effectief gestudeerd hebben. Wij mogen de rest van ons leven bezig zijn met iets waardoor we oprecht gepassioneerd zijn – wat wil een mens nog meer?
Hoe ben jij adviseur monumentenbeleid geworden?
Ik heb dus eerst kunstwetenschappen gestudeerd en heb daarna een Master in monumenten- en landschapszorg bijgedaan. Mijn eerste job was als bouwhistorica bij een architecten- en stabiliteitsbureau (daar heb ik 3 jaar gewerkt), en vervolgens heb ik bijna 2 jaar als specialist erkennen en subsidiëren gewerkt voor de Vlaamse overheid, bij het agentschap Onroerend Erfgoed.
26/09/2018
Misschien iets voor jou?
Klik hier en kom meer te weten over de opleidingsmogelijkheden om zelf adviseur monumentenbeleid te worden: