MATHIAS IS INSIDE SOLUTION SALES INGENIEUR

Ik tref Mathias Evenepoel (26) een aantal meter in de hoogte, waar hij samen met twee collega’s bovenop een platform afmetingen staat te nemen. Het is officieel: mijn allereerste werfbezoek! Na een snelle fotoronde spreken we af op zijn bureau, waar de veiligheidsschoenen weer de kast in mogen. Nog even een kort overleg met een collega-ingenieur – en dan is het aan mij om de vragen te stellen:

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk sinds een jaar als ‘Inside Solution Sales’ bij Nederman, een internationaal bedrijf dat industriële luchtfilters ontwikkelt en plaatst.

Inside Solution Sales, dat klinkt nogal vaag… Wat betekent dat precies?

Onze verkopers gaan bij de klant ter plaatse om te kijken welk soort filterinstallatie daar precies nodig is. Ik teken die installatie vervolgens volledig uit, en stel daar eveneens een gedetailleerde offerte voor op. Zowel de verkopers als ikzelf zijn ingenieur van opleiding.

(Inside refereert naar het feit dat Mathias binnenshuis bij Nederman werkt, Solution refereert naar het feit dat het om een complete filterinstallatie gaat (i.p.v. een afzonderlijk product) en Sales slaat op het verkoop-aspect.)

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Ik begin tussen 8u en 8u30. Nadat ik mijn mailtjes heb beantwoord (bv. van leveranciers over prijzen of van collega’s met een vraag) begin ik aan de eerste tekening of offerte van de dag. Zo werk ik mijn planning af – die kan ik zelf opstellen, al komen er wel vaak zaken tussen, zoals bv. een dringende aanpassing of een extra tekening. Tussen 16u30 en 17u ben ik klaar en ga ik naar huis.

Kun je een concreet voorbeeld geven van hoe je aan zo’n tekening begint?

Stel de klant heeft een afzuiginstallatie voor lasrook nodig. Eerst gaat een van onze verkopers langs bij de klant om alle nodige info te verzamelen. Hij neemt ook foto’s van de werkruimte en maakt eveneens een schets, en stuurt vervolgens alles naar mij door.

Soms heeft de verkoper al bepaald welke filter er nodig is, maar meestal is het aan mij om te gaan kijken welke filter het meest geschikt is en hoe groot deze moet zijn. Ook moet ik bv. berekenen hoe sterk de bijhorende ventilator moet zijn.

Dan begin ik meestal op basis van de schets van de verkoper aan mijn tekening, gaande van de afzuigarm via de leidingen naar de filter toe. Vervolgens zet ik alle materialen met bijhorende prijzen in een lijst, vul ik dat aan met een beschrijving van de installatie en voeg ik tot slot de technische fiches toe. Samen vormt dat de offerte, die de verkoper dan doorstuurt naar de klant.

Moet je ook vaak op werfbezoek?

Niet echt. Vandaag moest ik toevallig op een werf zijn omdat we wilden controleren dat de plannen kloppen en alles dus zeker gaat passen. Maar meestal is het de projectleider die op werfbezoek gaat.

Wat vind je het leukste aan je job?

Het is een gevarieerde job: zo kan ik me zowel met de elektrische installatie bezighouden (bijvoorbeeld m.b.t. de elektrische kast, de aansturing van de ventilator en de metingen van sensors) als met de mechanische componenten (bv. belasting van de filters). Ook de industrieën zijn uiteenlopend, van voeding tot metaal, van laboratoria tot hout.

Ik vind het ook leuk dat ik een project van begin tot eind kan meevolgen, en dat we voor vragen ook altijd terechtkunnen bij onze internationale collega’s.

Wat moet je goed kunnen als je Inside Solution Sales wil worden?

Iedere ingenieur moet uiteraard sterk zijn in wiskunde en fysica, en over ruimtelijk inzicht beschikken. Maar je moet ook geconcentreerd kunnen werken zodat je geen fouten maakt, en goed op details letten. Tot slot moet je ook zelfdiscipline hebben, omdat je je eigen agenda opmaakt.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Het is een echte bureaujob; alles gebeurt op de computer. Soms zou ik wel wat meer van de praktijk willen zien.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als Inside Solution Sales Ingenieur aan de slag te gaan?

Als ingenieur kun je heel veel verschillende richtingen uit. Ik zou daarom aanraden om tijdens je studies al goed na te denken over waar je later terecht wil komen door alvast verschillende bedrijven te leren kennen en uit te zoeken wat ze precies doen. Je afvragen wat voor soort werk je wil gaan doen.

Hoe ben jij Inside Solution Sales geworden?

Ik ben afgestudeerd als industrieel ingenieur in de elektromechanica/mechatronica. Voor ik hier bij Nederman aan de slag ging, heb ik eerst een half jaar als manufacturing engineer gewerkt voor een metaalbewerkingsbedrijf en daarna ruim 2,5 jaar als project engineer in een bedrijf dat constructies en machines ontwerpt.

 

24/09/2018