JENNIFER IS NOTARIEEL MEDEWERKER

Notarissen mogen geen reclame maken – weer iets nieuws geleerd vandaag. Ik mag het notariskantoor waar Jennifer Bishop (30) mij opwacht dan ook niet bij naam noemen, maar dat ik meegeef dat de 7verdieping verrassend modern is ingericht, dat vindt vast niemand erg. Een ruime, heldere vergaderzaal met stijlvolle houten wand, een wachtruimte waar hip zwart-wit behang de aandacht trekt…je zou de torenhoge stapels dossiers op het bureau van Jennifer bijna over het hoofd zien!

Wat doe jij, en hoe lang al?

Ik werk als notarieel medewerker op een notariskantoor in Brussel. Vandaag is het toevallig exact vijf jaar geleden dat ik ben begonnen!

Misschien even kaderen: wat doet een notaris nu weer precies?

Een notaris geeft mensen advies als ze een huis kopen of verkopen, een bedrijf oprichten of gaan samenwonen of trouwen. De notaris zorgt er ook voor dat de afspraken die hierover worden gemaakt wettelijk worden vastgelegd.

Ok. En hoe zou je jouw job als notarieel medewerker dan kort samenvatten?

Op dit notariskantoor werken er 7 verschillende notarissen; ik werk voornamelijk voor 1 van hen en hou me meestal met vastgoed- en financieringsdossiers bezig. Kort samengevat beantwoord ik vragen van cliënten, voer ik opzoekingen uit en ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van notariële aktes (d.z. wettige bewijsstukken).

Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Ik begin rond 9u30. Als ik mijn mailtjes heb beantwoord begin ik meestal met het opzoeken van informatie voor onze dossiers. Er zijn namelijk heel wat zaken die notarissen moeten nagaan voordat ze een akte kunnen opstellen en ondertekenen, bv.:

Bij de verkoop van een huis moeten we kunnen bewijzen dat de verkoper wel degelijk de wettelijke eigenaar is; daarvoor bestaan er speciale websites. Als we daarentegen op zoek zijn naar stedenbouwkundige inlichtingen, dan nemen we contact op met de gemeente. Soms moeten we bv. ook keuringsattesten opvragen die bewijzen dat de elektrische installaties van een huis conform zijn met de regels. Zo zijn er per dossier allerlei zaken die opgezocht en nagekeken moeten worden, en dat is een van mijn taken. Ik gok dat zo’n 50% van mijn tijd hiernaar gaat.

De andere helft gaat naar het opstellen van hypotheek- en verkoopaktes. Die bestaan uit een heel aantal pagina’s dus daar kruipt veel tijd in, ook omdat daar vaak specifieke clausules voor moeten worden geschreven. Wij bereiden de dossiers van A tot Z voor, zodat de notaris de aktes alleen nog maar samen met de cliënten hoeft te overlopen en te ondertekenen.

Soms worden aktes op verplaatsing ondertekend, en af en toe gebeurt het dat mijn baas niet bij de afspraak aanwezig kan zijn. In dat geval vergezel ik de cliënt wel eens om er mee voor te zorgen dat alles vlot verloopt.

Tenslotte beantwoorden we de hele dag door telefoontjes en mails met vragen van cliënten en collega-notarissen. Rond een uur of 7 ben ik klaar.

Wat vind je het leukste aan je job?

Het contact met onze cliënten, dat vind ik echt superleuk. Daarom vind ik het ook zo leuk om zo’n ondertekening op verplaatsing bij te wonen, dat zou ik gerust vaker willen doen. Ik vind alles wat met vastgoed te maken heeft sowieso boeiend, en ik leer nog steeds elke dag bij. Er is altijd wel weer een nieuwe wet, een nieuwe clausule, een nieuw soort dossier… Ik zal me niet snel vervelen.

Wat moet je goed kunnen als je notarieel medewerker wil worden?

Je moet nauwkeurig en geconcentreerd kunnen werken, als je bv. iets opzoekt moet het ook echt juist zijn. Foutloos kunnen schrijven is ook belangrijk.

Wat vind je dan weer minder leuk?

Het kan best stresserend werk zijn, omdat je met zoveel verschillende dossiers tegelijk bezig bent. Soms is het zo druk dat je bijna niet weet waarmee je moet beginnen…met die druk moet je wel om kunnen gaan. Sommige cliënten kunnen ook veeleisend zijn. Het is niet altijd even makkelijk om iedereen tevreden te stellen.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om als notarieel medewerker aan de slag te gaan?

Veel mensen die deze job uitoefenen doen dat met de bedoeling om later notaris te worden, maar niet iedereen is gemaakt om de baas te zijn. Zelf heb ik die ambitie ook niet; de job van notaris brengt enorm veel druk en verantwoordelijkheid met zich mee en dat is niet per se iets waar ik naar verlang. Ik vind het fijn om te weten dat er nog iemand boven mij staat. Da’s dus iets waar je best even over nadenkt voor je je studies aanvangt.

Hoe ben jij notarieel medewerker geworden?

Ik heb een bachelordiploma Rechten van de hogeschool. Tijdens mijn laatste jaar moest ik stage lopen en zo kwam ik op dit kantoor terecht. Die stage ging zo goed dat mijn baas mij na afloop meteen een job heeft aangeboden, dus toen ik afgestudeerd was kon ik hier onmiddellijk aan de slag. Dat is vrij ongebruikelijk; de meeste mensen die mijn job doen hebben een Master in de Rechten en een Master in het Notariaat – dat moet als je nadien eventueel notaris wil worden.

 

01/10/2018