BERT IS MEUBELONTWERPER
Bert Golsteyn (36) woont en werkt in Antwerpen, en stelt voor dat we afspreken in de nieuwe Fosbury & Sons, een prachtig groots en ultra hippe coworking ruimte aan het Koning Albertpark. Dat Bert hier komt om inspiratie op te doen begrijp ik maar al te goed; de indrukwekkende urban jungle vibe kan vast iedereen bekoren.
Wat doe jij, en hoe lang al?
Ik werk sinds een jaar als zelfstandig meubelontwerper. Daarnaast werk ik ook als verkoper bij BoConcept (internationale keten met designmeubilair), maar omdat ik daar mijn creativiteit niet helemaal kwijt kon, ben ik uiteindelijk een jaar geleden ook als meubelontwerper aan de slag gegaan.
Wat voor soort meubelontwerper ben jij?
Ik maak meubels op maat en integreer die in een bestaande ruimte. Er bestaan ook meubelontwerpers die geen maatwerk doen en gewoon hun eigen ideeën uitwerken, maar ik vind het zelf heel belangrijk om iets te maken waar iemand echt gelukkig van wordt.
Wat houdt jouw job concreet in?
Eerst ga ik samenzitten met de klant. Ik ga altijd ter plaatse, omdat ik de ruimte waarin het stuk zal komen te staan wil zien. Stel ze willen een kast – dan bespreken we in detail hoe die kast er moet uitzien, wat voor soort kast het moet zijn, welk soort kast in die ruimte zou passen etc. Ik investeer heel veel tijd in het uitzoeken van wat mensen precies in gedachten hebben, laat voorbeelden zien, bekijk eventuele Pinterest ideetjes die ze hebben bewaard…
Dan komt de ontwerpfase. Meestal ga ik eerst rustig rondwandelen om geïnspireerd te raken door mijn omgeving, zonder bewust na te denken over het feit dat ik iets wil maken. Ik kan de hele dag door ideeën krijgen, het is een vrij natuurlijk proces. Vervolgens ga ik die ideeën ontwikkelen. Ik kom naar een inspirerende koffiebar zoals deze, vraag een blad papier en begin te schetsen. Ook denk ik al na over de details (hoe gaat de kast open, hoe moeten de scharnieren werken), over wie de kast voor me kan maken, en over wat de kostprijs ongeveer zal zijn. Je moet met allerlei verschillende dingen rekening houden.
Als ik daarmee klaar ben is het tijd voor de productpresentatie, waarbij ik mijn definitieve schetsen voorstel aan de klant. Dit gedeelte is enorm belangrijk, je moet mensen echt een mooi verhaal kunnen vertellen over het stuk dat je voor ze gaat maken en het is belangrijk dat ze er meteen een goed gevoel bij hebben. Het draait enorm veel om persoonlijkheid.
Krijg ik dan groen licht, dan neem ik contact op met een schrijnwerker en bespreken we het ontwerp tot in de details, van waar de sleutelgaten moeten zitten tot eventuele stopcontacten en schakelaars. De schrijnwerker gaat vervolgens aan de slag, en na levering aan de klant zit mijn job erop.
Wat vind je het leukste aan deze job?
De positieve reactie van de klant bij het zien van mijn ontwerp – da’s het belangrijkste voor mij. Ik wil mensen echt een wauw-gevoel bezorgen.
Wat moet je goed kunnen als je meubelontwerper wil worden?
Je moet creatief zijn, je ideeën kunnen vertalen en verkopen, en interesse en inzicht in mensen hebben. Ook moet je een sterke visie over vormgeven ontwikkelen, al wordt je eigen stijl wel door de jaren en de ervaring gevormd. En omdat er zoveel concurrentie bestaat, zijn volhardendheid en individualiteit eveneens heel belangrijk.
Wat vind je dan weer minder leuk?
Ik woon in een stad met 40.000 creatievelingen, en elk jaar studeren er enorm veel nieuwe ontwerpers af…het aanbod is enorm, de concurrentie is groot. Het is moeilijk om je te onderscheiden: tenzij je echt al een grote naam bent, leef je in de anonimiteit. Da’s eigen aan alle creatieve beroepen, maar dat is niet makkelijk.
95% van je tijd gaat dan ook naar dingen die moeten en die geld in het laatje brengen, en de resterende 5% kun je aan je eigen ontwerpen spenderen. Dat moet je er voor over hebben, en je moet er ook mee kunnen leven dat je misschien wel nooit een beroemde ontwerper wordt. Zelf heb ik daar vrede mee: wat er ook gebeurt, ik zal altijd blijven ontwerpen.
Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om meubelontwerper te worden?
Luister naar je gevoel, durf anders denken en blijf in jezelf geloven. Pak regelmatig een tijdschrift vast zodat je op de hoogte blijft van en kunt inspelen op trends. Sta open voor nieuwe ideeën, bezoek interieurbeurzen en ateliers, ga op zoek naar inspirerende sprekers. Ga ook eens praten met medeontwerpers, zij kunnen je inspiratie en feedback bezorgen.
En vooral: máák gewoon eens iets. Daar leer je altijd uit.
Hoe word je meubelontwerper?
Mij lijkt het verstandigst als je eerst een achtergrond in interieur opbouwt, en je dan later specialiseert in meubelontwerp.
19/12/2016