Vandaag heb ik het plezier om Ioannis Vounatsos (46) te mogen interviewen over zijn werk als thuisverzorger. Daarvoor ben ik bij de vzw Gammes in Sint-Gillis langsgegaan, waar ik hartelijk word ontvangen door het team. De sfeer is warm en ontspannen, en de vriendelijke Ioannis staat me al op te wachten.

Wat doe jij bij Gammes?

Ik werk hier al een aantal jaar als thuiszverzorger.

In het kort, wat doet een thuisverzorger of thuiswacht precies?

Een thuisverzorger ondersteunt iemand die niet meer voor zichzelf kan zorgen. Dat kunnen zieke mensen zijn, maar ook gezonde ouderen die hun zelfstandigheid verliezen, mensen met een beperking, mensen met Alzheimer, enzovoort. Het is altijd de bedoeling om hen zoveel mogelijk zelf te laten doen en dus zoveel mogelijk zelfstandigheid te laten behouden. En zoals de term “thuisverzorger” al doet vermoeden, werken we altijd bij mensen thuis.

Ok. Hoe ziet een typische dag er voor jou uit?

Een typische dag bestaat niet echt voor ons, omdat ons rooster elke dag verschilt. Overdag werken we in ploegen tussen 7 uur ’s ochtends en 11 uur ’s avonds. Soms werken we eens 8 uur achter elkaar voor één zelfde persoon, maar andere dagen werken we bijvoorbeeld 3 uur voor de ene persoon en dan 5 uur voor de andere. We werken ook ’s nachts, van 10 uur s’ avonds tot 7 uur ‘s morgens. Als we ’s nachts werken, blijven we wakker zodat we voor onze begunstigden kunnen blijven zorgen.

We krijgen altijd een weekschema en een interventielijst voor elke begunstigde, zodat we op voorhand weten waar we moeten zijn en wat er van ons wordt verwacht.

Stel dat we ’s ochtends beginnen, dan helpen we de persoon uit bed, begeleiden hem naar het toilet, en helpen we met wassen, aankleden en ontbijten. We laten de persoon zoveel mogelijk zelf doen. Ondertussen maken we samen natuurlijk een praatje, wat leuk is als we elkaar al wat langer kennen. Daarna kunnen we wat lichaamsbeweging doen, een spelletje spelen of hen een ontspannende massage geven.

We brengen echt samen tijd door, en het is onze taak om te kijken wat iedere persoon nodig heeft en kan doen. Sommige mensen zijn fit en willen er samen op uit (zwemmen, bioscoop, restaurant, etc.), terwijl anderen dat niet meer kunnen en misschien liever thuis televisie kijken of iets anders doen. Als de begunstigde daartoe in staat is, koken we ook samen. Maar sommige mensen hebben weinig contact met de buitenwereld en willen vooral praten.

Is er een verschil met het werk van een verzorgkundige?

De thuisverzorger is een “levensgezel”, wiens taak het is om mensen die permanent ondersteuning nodig hebben bij te staan. Onze belangrijkste taak is om dag en nacht actief aanwezig te zijn, in samenwerking met de familie en/of andere professionals of vrijwilligers, en om het mentale, fysieke en sociale welzijn van de persoon te optimaliseren.

De rol van de thuisverzorger bestaat er dus in om het leven van de begunstigde te vergemakkelijken zodat deze autonoom kan blijven functioneren, en om ervoor te zorgen dat de begunstigde een zo normaal mogelijk leven kan leiden. We fungeren ook als tussenpersoon en lossen familie en naaste verzorgers af, zodat zij ook op adem kunnen komen.

Er is dus wel wat overlap met het werk van een verzorgkundige, alleen brengen wij als thuisverzorger meer uren bij onze begunstigden thuis door, en bieden wij ook geen medische zorg.

Wat vind je het leukste aan je werk?

 Het contact met de patiënten… Maar ik krijg ook veel voldoening als ik zie dat ik iemand weer een beetje zelfstandigheid heb kunnen geven, dat ze bijvoorbeeld hun handen weer zelf kunnen wassen. Je weet dat wat je doet écht zinvol is. Mensen zijn vaak heel dankbaar, nemen ons vaak van ontroering bij de hand… Op zulke momenten vergeet je je hele werkdag.

Wat moet je kunnen als je thuisverzorger wilt worden?

Je moet sociaal zijn, graag met mensen werken en het oprecht fijn vinden om anderen te helpen. Je moet ook geduldig, respectvol en discreet zijn, want je moet met allerlei verschillende mensen kunnen werken. Het is bovendien heel belangrijk dat je het evenwicht tussen empathie en afstand houden weet te vinden. Anders vraagt dit soort werk emotioneel al snel teveel van je. Daarnaast is het ook belangrijk dat je lichamelijk fit bent, want je moet mensen kunnen tillen en een rolstoel vooruit kunnen duwen – hoewel je hiervoor ook een aantal handige technieken leert. Tot slot moet je zeker flexibel zijn, vooral wat werktijden betreft.

Wat vind je minder leuk?

De uren zijn niet te onderschatten. Je rooster is soms moeilijk te combineren met je privéleven, bv. als je kinderen elke dag naar school moet brengen. We werken ook regelmatig in het weekend en op feestdagen, hoewel je daar natuurlijk andere vrije dagen voor in ruil krijgt. Maar inmiddels doe ik het al zo lang dat ik eraan gewend ben.

Welk advies zou je geven aan iemand die overweegt om thuisverzorger te worden?

 Als je niet zeker weet of thuiszorg iets voor jou is, weet dat je altijd welkom bent om een kijkje te komen nemen bij Gammes. Normaal kun je zelfs een paar dagen met een thuisverzorger meelopen om een beter beeld te krijgen van het werk. Dan kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Hoe ben jij thuisverzorger geworden?

Toen ik nog in Griekenland woonde, werkte ik al in de zorgsector. En hier in België werkte ik lange tijd als persoonlijk assistent van een man in een rolstoel, voor wie ik elke dag zorgde. Hij was het die me over de opleiding bij Gammes vertelde, en zo ben ik hier terechtgekomen. Je hoeft geen ervaring te hebben om bij Gammes aan de slag te gaan, want ze bieden je een uitgebreide opleiding. Een geweldige kans voor wie de kneepjes van het vak wil leren.

 

16/03/2022

Misschien iets voor jou?

Klik hier en kom meer te weten over de opleidingsmogelijkheden om zelf thuisverzorger te worden